Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart går flyttlasset

/
  • Mattias Ekholm hjälper föräldrarna att flytta hemma i Vikarbyn. I september packar han själv väskan och flyttar till USA.

Årets rookie, poängbäste back i Brynäs, landslagsman och ett nyskrivet NHL-kontrakt i fickan.
Mattias Ekholm, 21, har gjort succé – nu ska han försöka slå sig in i världens bästa liga.
– Jag åker över för att ta en plats i Nashville, säger Vikarbysonen.

Annons

Mattias har tagit paus i flyttandet. Han är hemma i Vikarbyn och hjälper föräldrarna att bära kartonger och möbler till nya huset i Sjurberg.

– Det var min farfar som byggde huset och nu ska vi ta över det. Men vi ska bara flytta ett par kilometer, så det är lugnt, säger han.

Om två månader väntar en betydligt längre flytt för egen del. Hela vägen över Atlanten, till USA eller närmare bestämt Nashville.

Efter en fantastisk debutsäsong i elitserien – där den före detta Morabacken bland annat utsågs till årets rookie och var bofast i Tre Kronor – belönades Mattias med ett treårskontrakt med Nashville.

– Det är verkligen stort. Det är ju trots allt en NHL-organisation och att bara få ett kontrakt är något att ha i sitt CV. Det ska bli kul att åka över och se hur långt man kan ta sig.

Har du hunnit greppa alla dina framgångar?

– Nja, inte riktigt tror jag. Allt har gått så fort, säger han och fortsätter:

– Förra året hade man inga tankar på allt det. Då ville man bara ta en plats i Brynäs och spela i elitserien var stora målet då. Men man ska aldrig vara nöjd. När jag märkte att jag hade en plats i laget ville man uppåt. Och att komma med i landslaget var ju stort bara det. Sen gick det bra där också och det flöt på hela tiden.

Hans insatser i Tre Kronor räckte nästan till en VM-biljett. Phoenix Oliver Ekman-Larsson petade honom i sista stund.

– Det var synd att inte komma med i VM. Lite småsurt, men det får man ta. Jag har några år på mig.

Hur utvecklades du under säsongen?

– På alla plan skulle jag säga. Jag har utvecklat alla mina egenskaper. Förbättrat mitt skott, hittar ytor och passningarna har blivit bättre. Samtidigt har man fått spela mot och med bättre spelare, och då blir det kanske lättare att höja sig själv.

Mattias tror att det viktigaste blir att förbereda sig mentalt inför klimatet runt NHL-organisationerna.

– Gör du tio bra saker på en match och en dålig, så är det inte de tio bra sakerna du får höra dagen efter. Det gäller att kunna ta det dåliga och jobba vidare och inte gräva ner sig. Det blir största nyckeln för mig, att bara kunna svälja det och gå vidare.

Och att inte ha för mycket respekt för namnen i Predators laguppställning.

– Ja, så kommer det säkert bli. Jag har ju inte varit med själva NHL-laget och tränat, utan mer talangerna. I början kommer man säkert ha för mycket respekt för dem. Det ska man egentligen inte ha, men när man sett dem på tv är det svårt att se sig själv ibland dem. Men det kommer väl med tiden.

Avtalet med Nashville är ett så kallat tvåvägskontrakt, vilket innebär att Mattias även kan skickas ner till farmarligan AHL. Men han har även en klausul så att han kan återvända till elitserien och Brynäs om han inte platsar i NHL.

– Det finns ju en anledning till att jag förhandlade in det där i kontraktet. Man utvecklas kanske bättre av att åka hem till Sverige i stället för att spela 20 matcher i NHL och sitter på läktaren resten.

Men det är att spela i Bridgestone Arena, Predators hemmaplan, som är målet.

– Ja, absolut. Annars hade jag lika gärna stannat hemma. Alla som åker över har en dröm att spela i NHL, så det är självklart målet.

Den 5 september börjar allvaret. Då är det först rookie camp och sedan main camp med alla stjärnorna på plats.

Men innan det är det träning med Brynäs som gäller och kanske en och annan middag hemma hos mamma och pappa i Sjurberg.

– Det blir inte så ofta, men det är skönt att släppa allt och ta det lugnt här.

Mer läsning

Annons