Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Silver till Julia Svan

Julia Svan hade sett fram emot att ta försöka ta ett nytt JSM-guld i dubbeljakt, precis som hon gjorde för två år sedan, innan sjukdomen slog till.
Men 20-åringen från Vansbro får ingen ny chans, i stället är hon uttagen till kommande helgs världscup i Lahti.
– Det ska bli jättekul att se hur det går till på riktigt stora tävlingar, säger Julia

Annons

Från JSM får hon nöja sig med det silver som hon tog i onsdagens 5-kilometerslopp, men hon ställer även upp i torsdagens sprint.

– Målet i sprinten är först och främst att ta sig till final och väl där kan allt hända. Jag är visserligen bättre på distans, men självklart är målet medalj även i sprint, säger Julia.

När JSM inleddes under onsdagen var Julias målsättning i 5-kilometersloppet guld. Det räckte till silver, i mål var Vansbroåkaren elva sekunder efter segrande Sofia Henriksson, Strömnäs GIF.

– Målet var att vinna, det tror jag alla som är med har som mål. Men det var ett bra lopp med en väldigt bra avslutning där jag tog in tio sekunder den sista kilometern.

– Helst hade jag sett att banan varit lite längre, men jag är jättenöjd, skönt att få med sig ett silver.

Och den medaljen kan hon ta med sig till Lahti där Julia gör världscupdebut, hon får köra i den nationella gruppen.

– Jag kände efter Tjejvasan att mina chanser att få åka världscup framöver ökade, men jag hade inte ens tänkt tanken att den skulle komma redan nu.

I stället hade Julia Svan siktat in sig på att göra ett bra JSM och inte minst ta sitt andra guld i dubbeljakt.

Nu får hon inte ens chansen.

– De (förbundet) ringde och frågade om jag ville följa med till Lahtis och jag undrade; "Jaha, när är det då?". Då fick jag höra att det var redan i helgen och då dubbeljakten i JSM körs på lördag, så missar jag tyvärr den.

– Men världscupen är större, så den här chansen måste jag ta, menar Julia helt förståeligt.

Vad har du då för förhoppningar inför världscupdebuten?

– Jag ska verkligen göra allt för att åka det bästa lopp som bara går. Det ska bli jättekul att se hur långt kvar man har till toppen och se hur det går till på en så här stor tävling, säger 20-åringen.

När det gäller första tävlingsdagen i JSM var Svans silvermedalj i D19-20 den enda till Dalarna. Leksands Anna Dyvik kom fyra i samma klass, 18 sekunder från bronset.

Vi kan också nämna Julia Dahls, IFK Mora, 17:e-plats och Domnarvets Maja Dahlkvist, som blev 19:e.

I den yngre (17-18, 5 km) juniorklassen blev Moa Molander Kristiansen bästa dalaåkare med sin åttondeplats. Moras Angelica Johansson slutade tolva. Rebecca Öhrn, Vilhelmina, tog guldet.

I H19-20 (10 km) var Falun-Borlänges Oscar Ivars 25 sekunder från bronset med sin femteplats. Karl-Johan Dyvik, Leksand, åkte in som tia och vi kan även nämna Malungs Viktor Erikssons 16:e-plats samt Petter Engdahl, Domnarvet, som blev 20:e.

Guldet gick till Gabriel Thorn, Bengtsfors, knappt två sekunder före Jens Burman, Åsarna.

I H17-18 (10 km) blev Moras Nils Augustsson bäste dalaåkare med sin 16:e-plats. Marcus Fredriksson, Lycksele, vann.

Mer läsning

Annons