Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tillbaka i toppen efter tragik med förra hästen

/
  • Efter tragiken med sin förra häst Cinzano har Kerstin Ahlgren tagit sig tillbaka till toppen med Corleone.

Kerstin Ahlgren var precis på väg att slå sig in i Grand Prix med sin häst Cinzano, när sjukdom tvingade henne att avliva hästen.
Med den egenuppfödda Corleone fick hon börja om på noll – men har klättrat snabbt.
– Att vinna och placeras är inte det viktigaste, utan känslan i det hela.

Annons

För drygt tio år sedan var Kerstin Ahlgren precis på väg att nå ett av sina stora mål, Grand Prix, men sin häst Cinzano. Men ett herpesvirus som satte sig på hästens balansnerv tvingade henne att avliva honom.

– Han hade jättefin piaff och passage och skulle upp... Men man vet aldrig vad som händer, det är sårbart, säger hon.

Hon tvingades börja om från början. Med Corleone, som då var tre år gammal, har hon sedan klättrat snabbt i graderna. Grand Prix har blivit realitet, och under våren har ekipaget stabilt legat på 67–68 procent.

Corleone är en helt egenuppfödd häst, och Kerstin Ahlgren hade såväl hans mamma som mormor.

– Han är otroligt arbetsvillig och reaktionär. Han ser och hör allt. Men han litar också otroligt mycket på mig. Smolket i bägaren för mig är att han får dåligt på sin skritt, som är lite upp- och nedgående, säger hon.

Nu i helgen ska Kerstin Ahlgren och Corleone delta i dressyr-SM på Hammarö utanför Karlstad. Under fredagen väntar Grand Prix, sedan GP Special på lördagen för ekipaget från Svedens PK.

– Jag rider i min värld, bara att ha tagit sig hit är jätteskoj, säger hon.

För visst var det ett stort steg att gå från Prix St George till Grand Prix.

– När jag började stora rundan var det svårt, men jag tycker om att möta motstånd. Det händer väldigt mycket, men har man bra grundutbildning på sin häst går det igen i allt man gör. Jag känner mig trygg både i tävlandet och i grundutbildningen.

Fortsätter det att gå bra för ekipaget kanske hon till slut kan ta steget upp i landslaget (grupp A och B). Nu är hon placerad i förbundets C-grupp.

Men resultatet är ändå inte i fokus för Kerstin Ahlgren, som allra helst är en förebild för sina elever.

– Det är roligt att vinna och placeras, men det är inte det viktigaste. Det är känslan i det hela. Jag som tränare vill föra sporten framåt, lära och förmedla.

Mer läsning

Annons