Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nilsson draftad av Toronto

/
  • Många unga svenskar blev draftade, men Mora IK:s Tom Nilsson var faktiskt ensam dalaspelare som tingades av en NHL-klubb när den årliga draften genomfördes i midsommarhelgen. MIK-backen gick som nummer 100, i den fjärde rundan. Leksandsgrabben Victor Rask draftades som nummer 42 av Carolina, men 18-åringen har deklarerat att hans karriär inte kommer att fortsätta i LIF.
  • Många unga svenskar blev draftade, men Mora IK:s Tom Nilsson var faktiskt ensam dalaspelare som tingades av en NHL-klubb när den årliga draften genomfördes i midsommarhelgen.
  • John Persson, med ett förflutet i Mora IK, draftades av New York Islanders som nummer 125.

Tom Nilsson slog igenom med dunder och brak när backtalangen fick chansen i Mora IK.
Den 17-årige Stockholmskillen kom in och tog för sig på ett imponerande sätt i kvalserien, viket inte gått obemärkt förbi.
I NHL-klubbarnas årliga draft valdes Morabacken som nummer 100 av klassiska Toronto Maple Leafs.

Annons

– Det här är helt otroligt, nästan så man inte tror det är sant, säger Tom.

Det var i den fjärde rundan som Nilssons namn kom upp. Tom valdes som 14:e svensk. De flesta hade fått en föraning om hur de låg till i och med de olika rankinglistorna som presenteras löpande under säsongen.

Men Nilsson, som slog igenom sent under säsongen, hade ingen aning om det fanns någon NHL-klubb som var intresserad av honom.

– Det var ju först efter jul som det började gå bra för mig, därför fanns inte jag med på någon av rankinglistorna. Jag var en riktig outsider, konstaterar han.

Redan till helgen kommer han att få stifta bekantskap i den klubb som kan komma att bli hans arbetsgivare om några år.

– På lördag åker jag till Toronto för att vara med på en camp under några dagar, 3-7 juli. Det här blir nåt nytt och det ska bli väldigt kul.

Han är inte ensam svensk som finns med på Toronto Maple Leafs camp.

– Åtminstone vet jag med säkerhet att Djurgårdens Daniel Brodin ska dit. Han kommer för övrigt från Tyresö, liksom jag gör, men Daniel är tre år äldre och jag känner honom inte.

Inte än, ska tilläggas.

Unge Nilsson har precis gjort klart sitt andra år på hockeygymnasiet i Mora, där han läser samhällsprogrammet. Att han hamnade i just Mora, beskriver han som en ren slump.

– Det var en kompis från då jag spelade i AIK som hade sökt till Mora. Jag hade inte gjort det, men kompisens pappa frågade om jag skulle följa med upp till Dalarna och kolla.

Och Nilsson gillade vad han såg och gjorde som kompisen, sökte sig till Mora.

– Men han trivdes inte alls här och flyttade hem igen efter ett halvår. Själv så blev jag "kär" i Mora, haha. Jag trivs väldigt bra här, både med klubben och orten, poängterar Tom.

Det var i våras som Nilsson efter fina insatser i juniorlaget fick chansen i Harald Lückners lag. Han spelade tre matcher i allsvenskan, lika många i förkvalserien och samtliga tio i kvalserien. Där visade 184 centimeter långe och 80 kilo tunge ynglingen ett helt respektlöst spel.

Det tog honom till U18-VM och en silvermedalj efter svensk finalförlust mot USA.

– Det var väl i VM som de (Toronto) fick upp ögonen för mig. Det här känns helt otroligt kul och det är knappt man fattar att det är sant, säger Tom.

VI kan också nämna att före detta MIK-junioren John Persson draftades av New York Islanders i den femte rundan, som nummer 125. 19-åringen har de två senaste säsongerna, efter att han lämnat Mora IK, spelat juniorhockey på andra sidan Atlanten, i Red Deer Rebels som håller till i WHL.

Mer läsning

Annons