Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mora MK hoppar av Dalacrossen

/
  • Här ser vi Moraföraren Carl Bengtsson på Vinäsbanan från i fjol. Det är senaste gången Dalacrossen kördes i Mora, i år arrangeras inga tävlingar alls på Vinäsbanan. En av anledningarna är fjolårets dödsolycka där. Dalacrossen kommer dock att genomföras med klubbarna Idre MK, Lima MS samt Älvdalens MK som gemensamma arrangörer.

Mora MK har sedan Dalacrossen drog igång i början av 90-talet varit den drivande föreningen.
Men till i år har klubben hoppat av arrangemanget av den populära tävlingen.
– Det är de senaste årens händelser som lett fram till det här, förklarar tävlingsledaren Mats Johansson.

Annons

Mora MK har några tunga år bakom sig. 2009 arrangerade Mora MK en skotercrosstävling i Gesunda, där fem åskådare skadades. Klubbens tävlingsledare, Pierre Bengtsson, dömdes som ansvarig, han stängdes av och tvingades betala runt 40 000 kronor i dagsböter.

Och i fjol, som för övrigt var en mörk säsong för hela motocross-Sverige med flera dödsfall, förolyckades en förare under en tävling på Vinäsbanan utanför Mora.

– Det är dödsfallet på vår bana och det som hände Pierre som gör att jag hoppar av som tävlingsledare, berättar Mats Johansson, som tog över som tävlingsansvarig då Bengtsson efter skoterolyckan stängdes av.

Förbundet (SVEMO) har gjort en utredning och friade Mora MK från ansvar när det gäller den tragiska dödsolyckan på Vinäsbanan.

Men bara vetskapen att det finns en risk att man kan personligen kan bli åtalad om det sker en olycka, gör att Johansson inte längre vill ta det stora ansvar som åläggs en tävlingsledare.

– Jag har tagit upp det här med förbundet. De har sagt att de stöttar mig om allt gått rätt till, men när jag velat diskutera det här med att en person kan starta ett rättsligt mål mot mig personligen om det hänt en olycka under tävling, då har det varit tyst från förbundets sida, säger Mats besviket.

– Därför slutade jag som tävlingsledare. Jag hoppades att nya krafter skulle ta över, men det är ingen som vill. Visst kan jag ställa upp och hjälpa till vid tävlingar, men jag tänker inte vara ansvarig med risk att personligen bli åtalad om det skulle hända en olycka.

Som det är nu läggs alldeles för stort ansvar på en tävlingsledare. Johansson vill se ändringar på den biten.

– Det borde vara mer upp till publik och förare att de ställer upp på egen risk, menar han.

Motocrossektionen i Mora MK går just nu på sparlåga, berättar Pierre Bengtsson. Klubben har varken motocrosslag igång och man har eller inget lag i motospeedserien.

– Med tanke på dödsolyckan tror jag klubben behöver vila ett tag, sedan får vi börja om på nytt om ett par år eller så.

– När det gäller dödsolyckan har det skrivits en hel del negativt. Vi inom klubben har inte fått något stöd och då är det klart att man tappar lusten, konstaterar Pierre.

När det gäller Dalacrossen kommer den ändå att leva vidare och arrangeras i år gemensamt att av Idre MK, Lima MS samt Älvdalens MK.

Mer läsning

Annons