Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppgörelse räddade LIF - skulder skrevs ned

/
  • Bön om bättre tider? Årets förlust blev fyra miljoner kronor tack vare en uppgörelse med fodringsägare.

Efter en förlust på fyra miljoner kronor är LIF-koncernens egna kapital nere på fem miljoner.
Utan en ackordsuppgörelse på lika mycket hade det dock varit borta – och elitlicensen hotad.

Annons

Förluster på 13 miljoner kronor respektive nio miljoner kronor räkenskapsåren 2009/10 och 2010/11 gjorde Leksands IF-koncernens ekonomiska läge akut.

När Leksands IF ishockey AB:s årsredovisning offentliggjordes i går visade den nya negativa siffror.

Minusresultatet på drygt fyra miljoner 2011/12 gör att det egna kapitalet på tre år har minskat från 24 miljoner kronor till fem miljoner kronor, trots den nyemission som gav ett kapitaltillskott på 8,8 miljoner kronor i höstas.

"Vi ser det som att vi ska kunna skapa en buffert som vi kan vingla med under ett antal år. Det är inte för att ta in pengarna i verksamheten och förbruka dem," sade vd Mats Aspemo till DT-sporten när idén om en bolagisering av elitverksamheten lanserades i april förra året.

I förvaltningsberättelsen erkänner dock styrelsen att en "mer än ansträngd ekonomi ledde till bildandet av Leksands IF ishockey AB" och att nyemissionen gjordes "för att stärka upp bolagets kapital."

Koncernresultaträkningen visar också att Leksands IF ishockey AB tvingats till ytterligare en åtgärd för att det egna kapitalet inte skulle vara förbrukat.

I en ackordsuppgörelse, en ekonomisk överenskommelse mellan en gäldenär och dennes borgenärer, har bolaget fått fordringsägare att skriva ner skulder på fem miljoner.

Hur uppgörelsen har gått till och vilka fordringsägarna är ville Leksands IF ishockey AB dock inte svara på i går.

– När vi har årsmöte (på onsdag) kommer vi att dela ut en skrift som svarar på frågor. I övrigt hänvisar jag till Sven Rosén (ordförande), säger ekonomichefen Anders Östling.

DT-sporten sökte i går Sven Rosén utan framgång.

Leksands IF ishockey AB redovisar resultat- och balansräkning för såväl moderbolaget, vilket innefattar elitverksamheten, och koncernen, där även Leksands IF fastighets AB ingår.

I den granskning som hockeyallsvenska nämnden gör i samband med utfärdandet av elitlicenser tas hänsyn till båda dessa.

Moderbolaget visar en förlust på 2,1 miljoner kronor och ett eget kapital på 7,1 miljoner kronor.

Indragen elitlicens, vilket innebär degradering en division, är aktuellt först om bolaget har negativt eget kapital under två på varandra följande räkenskapsår.

Mer läsning

Annons