Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu har man tagit ett beslut i arenafrågan

9,4 miljoner kronor. Så mycket kommer man att investera i ishallen under år 2017. Mora kommun kommer att gå in med 6,9 miljoner och Mora IK med 2,5.

Annons

Här kan du se reprisen av livesändningen direkt efter fullmäktige (för Pluskunder)

Anna Hed, kommunalråd i Mora, under fullmäktige i Mora.

Under måndagens kommunfullmäktige har Mora kommun valt att avsätta 6,9 miljoner kronor i ishallen för året 2017.

Ishallen behöver nämligen verksamhetsanpassas. Därför har kommunen nu bett tekniska nämnden att, inom investeringsutrymmet, genomföra nödvändiga åtgärder.

Mora IK kommer i sin tur att lägga ned 2,5 miljoner kronor i investeringar. Allt som allt kommer investeringskostnaden ligga på 9,4 miljoner kronor.

För pluskunder: MIK-basens ilska mot kritiken: "Det är jäkligt mycket faktafel"

Bakgrunden till detta beslut är att Mora IK avancerade till SHL vilket ställer högre krav på arenan vad gäller standard och säkerhet.

Kommunens investeringar omfattar sådant som gäller anpassningar av fastigheten, medan Mora IK:s del gäller själva föreningen.

Totalt är det 43 punkter som ska åtgärdas. En del åtgärder hade varit nödvändiga oavsett om Mora IK spelar i SHL eller inte.

Kommunen ska bland annat, men inte uteslutande, investera i förbättrade och säkrare ståplatser, ledningshytt, spelartunnlar, bättre säkerhet vid avbytarbänkarna och renoveringen av omklädningsrum.

Klubben, Mora IK, ska i sin tur åta sig att installera kameraövervakning, förbättra kommunikationen i hallen, byta ut den så kallade mediakuben som hänger ovanför isen och renovera gymmet.

För pluskunder: Ledarskribentens replik mot Hermodsson: "En katastrofal affär för Moras skattebetalare"

Helt utan friktion gick beslutet dock inte genom. Bland annat Fredrik Blom (MP) och David Örnberg (V) valde att inte ta beslut i frågan. De fann inte det nuvarande avtalet med Mora IK som skrevs 2013 tillfredställande:

– Man prioriterar upp en sport över det kommunala uppdraget. Vård, skola och omsorg borde prioriteras, menar Fredrik Blom, som länge debatterade frågan med bland annat Anna Hed (C), kommunalråd.

– Det är jättekul med hockey. Men man måste kunna finansiera den från andra håll, fortsätter Fredrik Blom.

Anna Hed menar dock att om man inte hade detta avtal hade man i dag stått utan en ishall och därmed ingen barn- och ungdomsverksamhet. Det skulle gett vidare konsekvenser, inte minst för hockeygymnasiet. Likaså påpekade hon att ärendet inte gällde det tidigare avtalet utan investeringen i arenan.

– Man kan tycka vad man vill om det avtalet i dag. Det var en bred majoritet som kom fram till det efter att en extern oberoende aktör hade utrett frågan, säger Anna Hed.

– Men 93 procent av tiden i arenan används av våra barn och ungdomar. Då är det särskilt viktigt att det är en miljö som inte är skadlig. Vi kan inte tumma på säkerhet och underhåll när vi har en stor ungdomsverksamhet i ishallen i dag, säger Anna Hed.

Klockan elva på natten gick beslutet genom.

För pluskunder:

Lista: Det här kan Mora IK få betala om kommunens åtgärdslista blir verklighet

Tufft läge för kommunen – SHL-kravet ställer till det: "Vi har en press på oss"

Mora IK vill lämna Smidjegrav – MIK-basen sågar publikkravet: "Det är orealistiskt"

Karlskrona kommun hjälper Mora i kampen mot SHL: "Ingen enkel resa"

Mer läsning

Annons