Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Idrotten spelar en oerhört viktig roll"

/
  • Ledarna Peo Johansson och Robban Berg har slussat in barn med invandrarbakgrund i sitt lag under flera års tid.
  • Saeed Nuur Ali, Afrim Qiri och Hasem Al-Hatary är tre av spelarna i Forssa BKS. P99 som har utländsk bakgrund.
  • Tack vare den noggranna och systematiska inslussningen av nya spelare har harmonin och lagkänslan bibehållits i laget.
  • Peo Johansson och Robban Berg, tillsammans med Afrim Qiri, som har spelat i laget i fyra år.

Ledarna i Forssa BK:s P99 ville nå ut till föräldrarna till de barn med invandrarbakgrund som börjat spela i klubben. För att lyckas med detta använde de sig av tolkar.
– Enligt ett par föräldrar är idrotten deras enda sätt att skaffa ett socialt liv med svenskar, säger Robban Berg, en av ledarna.

Annons

Föreningslivet kan vara nyckeln till samhället för nya svenskar, men hur jobbar föreningslivet med integration? När Idrottslivsredaktionen i en enkät frågade drygt 3200 DT-läsare om deras erfarenheter i visade det sig att nära hälften av föreningarna har medlemmar med annan bakgrund än svensk. Däremot är det väldigt få föreningar som bedriver ett aktivt integrationsarbete, eller åtminstone väldigt få föreningar som spridit information om det till medlemmarna.

Tidningen åkte till Sportfältet för att besöka en träning med Forssa BK:s P99, som under flera år har jobbat noggrant och systematiskt med att få med invandrarungdomar i föreningen.

– För några år sedan tränade vi på Maservallen. Då kunde det komma fem barn med utländsk härkomst till träningen och ville vara med. Och nästa vecka kom det fem nya. Vi ville givetvis välkomna dem, men insåg att det var ohållbart att de skulle komma och träna lite då och då, berättar Peo Johansson.

Ledarna Peo Johansson och Robban Berg hade jobbat med laget sedan spelarna var småknattar. De fruktade att det skulle bli grupperingar i den sammansvetsade spelartruppen om det tillkom fem, sex nya spelare varje vecka.

– Därför har vi slussat in ett par stycken av invandrarbarnen åt gången. När vi har sett att de har välkomnats av den övriga gruppen och kommit in i gänget har vi slussat in ett par till, berättar Peo Johansson.

– Vi vill absolut inte ha några grupperingar i laget. Jag tror att det kan vara nyttigt för våra curlingbarn att lära känna barn med andra bakgrunder och inse att det finns en annan värld där ute, säger Robban Berg.

För att spelarna ska få vara med i klubben vill ledarna få träffa spelarnas föräldrar, som brukar bjudas in till ett möte eller till en träning.

– Vi hade ett möte på kansliet för ett par år sedan och frågade runt efter personer som skulle kunna tolka till de föräldrarna som inte kunde svenska så värst bra. Vi fick ihop ett gäng tolkar och mötet gick bra, berättar Peo Johansson.

Syftet med att nå ut till föräldrarna är att förklara klubbens policy, hur barnen förväntas uppföra sig mot med- och motspelare, samt ledare, domare och föräldrar och vad som sker runtomkring planen, med fika, bollkast och bortaresor.

– Till exempel var vi inte säkra på att föräldrarna var medvetna om att barnen skulle åka i väg för att spela bortamatcher. Vi uppmanade föräldrarna att börja komma och titta på matcherna, vilket de började göra efter mötet. Det syns verkligen på barnen hur de lyser upp när mamma och pappa kommer och tittar, säger Peo Johansson.

Tanken med att locka föräldrarna till fotbollsplanen är även att ge dem chansen att knyta nya kontakter.

– För vissa spelar idrotten en oerhört viktig roll. Ett par föräldrar har sagt att detta har varit deras enda sätt att skaffa ett socialt liv med svenskar och umgås med dem. Vi försöker få in det i barnen, att de är kompisar både på och vid sidan av planen. Det kan vara viktigt att de kommer ihåg det om några år när de börjar hänga nere på stan, säger Robban Berg.

Känner ni till andra klubbar som jobbar på samma sätt med tolkar?

– Inte vad vi vet, men man kunde ju önska att alla gjorde så här. Det har ju gått så pass bra för oss, säger Robban Berg.

Peo Johansson vill inte kalla lagets arbete för ett integrationsarbete

– Vi har inte alls sett det på det sättet. Det här har varit ett bra sätt för att få harmoni i gruppen. Visst blir det en del kulturkrockar, men vi har mycket att lära av varandra, säger han.

Mer läsning

Annons