Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Häckdjävulen, dokumentären om Susanna Kallur, del 1: Skadan


Häckdjävulen, del 1: Nu medger Agne Bergvall att han ångrar en del av träningsupplägget som ledde till Susanna Kallurs skadeproblem.
– Med facit i hand skulle man kanske ha varit lite mer restriktiv med vissa delar, säger han i dokumentären Häckdjävulen.

Annons

Det var i Folke Rydéns SVT-dokumentär Medaljens pris inför OS i London 2012 som Bergvall senast pratade ut om sina omdebatterade träningsmetoder.

– Självklart börjar man att fundera när samma typ av skador uppkommer. Man kan konstatera att de som har fått dem har varit tjejer. Man kan konstatera att det har varit väldigt explosiva tjejer och man kan konstatera att de har hållit på ganska länge. Men ska jag vara riktigt ärlig så är jag inte säker på rent träningsmässigt att jag skulle ha gjort så himla mycket annorlunda egentligen, sade Bergvall.

Kallur var i samma dokumentär säker på sin sak:

– Kunde jag göra annorlunda så hade jag lätt gjort det. Jag kanske inte hade blivit lika framgångsrik kortsiktigt, men om jag hade klarat mig utan den här skadeperioden så hade jag ju haft tid på mig att utvecklas nu.

I första delen av Häckdjävulen intervjuas Bergvall återigen om sina träningsmetoder. Nu har han delvis ändrat uppfattning.

– Det fanns en del i exempelvis hoppstyrka och det kanske man med facit i hand skulle ha varit lite mer restriktiv med vissa delar, säger Susanna Kallurs förre tränare.

Se alla delar i dokumentären här:

Del 1 Skadan: "Jag hade ett öppet sår i benet hela sommaren"

Del 2 Uppväxten: Första mötet med Häckdjävulen - "Då förstod jag att jag kunde bli bäst."

Del 3: Träningen: "Pappan: "Har lutat åt att hon ska lägga ner"

Del 4: Familjen "Han var för snygg för Sanna"

Del 5: Comebacken "Här möter Sanna djävulen"

Mer läsning