Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falutränare blir ny friidrottskapten

/

Det är en sak att slå igenom som ung idrottare. En annan att ta nästa kliv i karriären.Friidrottens nya förbundskapten Karin Torneklint ser stora utmaningar framför sig fram mot nästa OS.– Det gäller verkligen att inte hetsa fram något.

Annons

Det har länge varit klart att tidigare förbundskaptenen Stefan Olsson ska bli ny idrottschef på Friidrottsförbundet. In i stället kommer nu Karin Torneklint, tidigare mest känd som tränare åt systrarna Kallur.

– Första tanken var "nej, jag har det väldigt bra ändå", berättar den 45-åriga falubon.

– Men ju mer jag tänkte på det kände jag att det förstås är jätteroligt att få jobba med friidrottslandslaget.

Roligt, men också svårt, medger hon. För i landslaget som hon tar över från och med april finns såväl erfarna veteraner som oprövade juniorer, som sprinttalangen Irene Ekelund som fyller 16 på fredagen.

– Jag ska försöka se om jag kan hjälpa alla på något sätt, det vill man ju tro att man kan. Men alla behöver förstås olika sorters stöd, säger Torneklint.

– Irene till exempel är jätteung och har många år framför sig, så det gäller att stötta henne på alla sätt och vis. Det viktigaste att hon behåller glädjen med idrotten och att det inte blir för kravfyllt.

Kraven på henne själv däremot finns där redan. Inte minst efter de sex medaljerna vid inne-EM är fler svenska medaljer framöver en uttalad målsättning från förbundet.

Å andra sidan är utgångsläget utmärkt, konstaterar Torneklint, som redan när hon tillträder kan glädjas åt att 14 svenskar klarat antingen A- eller B-kvalgränsen till sommarens friidrotts-VM i Moskva.

– Det är väl som i näringslivet, högkonjunktur och lågkonjunktur går i vågor, säger hon om vinterns framgångsvåg.

– Vi har ju inte nominerat någon än. Men det är förstås jättepositivt.

Karin Torneklint, som skrivit på till och med OS 2016, har de senaste åren huvudsakligen arbetat som regionchef för Företagarna i Dalarna. Samtidigt är hon själv gammal friidrottare med bland annat ett SM-guld på 100 meter häck under tidigt 1990-tal.

Även om tiden var rätt blygsam.

– Ja, 13,55. Susanna (Kallur) klådde ju det med över en sekund. Vi firade det lite när vi kom på det. Hon krossade ju den tiden, minns Torneklint.

Just Susanna Kallur, som är gravid, är förstås inte aktuell för landslaget i år. Men Torneklint hoppas på en återförening längre fram.

– Jag träffade Sanna för inte så länge sedan, då såg hon glad och nöjd ut med livet, säger hon.

– Hon måste landa i sitt föräldraskap först. Men jag hoppas ju givetvis att hon ska vilja komma tillbaka, det vore fantastiskt roligt.

Mer läsning

Annons