Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jan "Fläcken" Wikström

Annons

Jan "Fläcken" Wikström dog blott tre månader innan sin 50-årsdag. Tillsammans hade vi i "laget" långtgående planering hur vi skulle fira, rikligt med mat och dryck hade redan förbeställts. I dag kan vi ännu inte riktigt förstå att "Fläcken" oåterkalleligt är borta, dock kommer festen ändå att hållas och vi hoppas att "Fläcken" kommer att nås av feststämningen där han är eller inte är numera.

Undertecknad lärde känna Janne redan på högstadiet och sedermera på Jannes dåvarande arbetsplats, legendariska Järn och Bygg i Harnäs. Tillsammans upplevde vi några minnesvärda semesterminnen på 80-talets flashiga Ibiza – Kanarieöarnas inneställe på den tiden. "Fläcken" var en lättsam, trevlig och inte minst charmig kille, tjejerna stod på kö redan i årskurs 9. Han var även en av grundpelarna i Ludvikas dåvarande rugbylag.

Dock valde "Fläcken" att, så att säga, byta lag för 20 år sedan. Eller lite mer tillspetsat, "Fläcken" gjorde en så kallad drop-out. Försakade en given karriär inom företaget samt familjeliv, till och med hus och hem ett tag. "Fläcken" tyckte helt enkelt att "Svensson-livet" inte gav något. I stället flyttade Janne ut på landsbygden, Sunnansjö, och valde ett enkelt liv med enkel mat och dryck som huvudingredienser.

I stället för en Volvokombi, åkte Janne kollektivt. Bussbolaget har gått miste om en trogen kund och Jannes plats på de få kvarvarande sittbänkarna på bussterminalen gapar i dag sorgligt tom. Janne satsade allt på det nya så kallade laget, en lös sammansättning av individer som i stort sett brinner för samma sak: ett liv i enkelhet med tajt umgänge och det var sällan som han uteblev från våra sammankomster.

På sistone hade vi en given mötesplats i Högbergskyrkan med lunch och gott umgänge och Fader Peter som drivande eldsjäl. Dock valde Janne att inte tro på någon traditionell kyrka - "jag måste se Jesus, ser jag honom inte så finns han inte" var en av Jannes teologiska spetsfundigheter. Men Janne trodde på något annat: kamratskap, sanning, plikt och enkelhet.

Så gott som alltid bar Janne en trave NLT med sig, han var en lysande korsords- och Sudokulösare. Janne brann även för så kallad installationsteater, där han spexade i rollen som den hårdföre "Nordman" - kände man inte Janne så kunde man nästan hinna bli rädd innan han avslutade det hela med ett hjärtligt skratt!

Våra tankar och medkännande går till Jannes närmaste anhöriga. Firandet av Jannes 50-årsdag kommer att hållas i Kasttjärnsparken som planerat.

Laget - genom Micke Jevenko

Mer läsning

Annons