Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Seniorer fick ny kunskap om Emma Zorn

/

SPF seniorerna i Leksand fick nästan platsbrist när alla skulle få plats till månadsmötet i Sveasalen. Tillströmningen av nya medlemmar till föreningen har överträffat alla förväntningar och det var många som hade samlats för att lyssna på berättelsen om Emma Zorn.

Annons

Under årets första två månader har det kommit nära 30 nya seniorer, vilket är mer än under hela förra året. Det här gör att det blir en gemytlig trängsel vid eftermiddagskaffet under månadsträffarna. Kökspersonalen fick jobba för högtryck innan de 110 läckra smörgåsarna var klara under mars månads träff.

Till kaffet serverade Jan-Erik Åkerström från Tällberg med spelmansvänner en kavalkad av låtar. Och som Jan-Erik uttryckte det – "inte en låtträff utan Elvis". Uppskattat, att döma av applåderna.

Mycket uppskattad var också den initierade berättelsen om Emma Zorn. Den som svarade för berättandet var förra husmor vid Zorngården i Mora, Anita Holknekt Andersson. Det var Emma som förde arvet vidare efter sin kände man Anders. Efter hans bortgång såg hon till att deras gemensamma tankar om museet och annat blev verklighet. Men långt dessförinnan visade hon sin stora organisatoriska talang. Det blev hon som kom att ta hand om makens kontakter med utställare, museer, förläggare och annat kringarbete runt hans konstnärskap. Bland en mängd annat tog hon också initiativet till att starta Mora folkhögskola.

Emma var däremot inte speciellt duktig på att laga mat. Det stora sällskapsliv som fördes i makarna Zorns hem i Mora krävde därför en stab av tjänstefolk. Anita berättade att hon haft lyckan att komma i kontakt med en av de kvinnor som arbetet åt Emma. Hon kunde naturligtvis förmedla mycket kunskap som nu kommer till glädje för oss sentida besökare vid Zorngården.

Bengt Borkeby

Mer läsning

Annons