Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

OKSANEN: Därför borde SD genast kastas ut ur SÄPO:s insynsråd

/
  • Kent Ekeroths uppträdande och internationella kontakter utgör en säkerhetsrisk för Sverige och SD borde kastas ut från Säpos insynsråd.

Annons

Det finns en tydlig säkerhetsrisk i hjärtat av svensk demokrati - SD och framför allt det som sker runt partiets rättspolitiske talesperson Kent Ekeroth, och de personer han har rekryterat eller försökt rekrytera i både riksdagen och Europaparlamentet.

I en rad avslöjanden tecknas bilden av en riksdagsledamot i justitieutskottet som med berått mod plockar in personer som borde ha fått den sömnigaste väckarklocka att ringa, personer vars nätverk sträcker sig mot en främmande makt som SD har ett minst sagt problematiskt förhållande till.

I början av året uppges Ekeroth ha rekryterat personen som blivit känd som ”SD-desinformatören” riksdagskansliet.

Denne ”Egor Putilov” har enligt vad SR Ekot hittat agerat under minst fem namn. Sedan ”Putilov” lämnade moderlandet har han bland annat ägnat sig åt resebyråarbete med märkliga omständigheter, jobbat på Migrationsverket (där nu alla hans ärenden ska granskas igen), försökt få utbildning på SR men slängts ut för att hans identitet inte kunde styrkas och blivit polisanmäld bland annat för ett försvunnet passerkort, och försökt bli kontrakterad av Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap.

”Putilov” är en person som rört sig i Syrien under falskt namn, vilselett en rad redaktioner om sin identitet och som lämnat falska uppgifter på sin blogg som fått stor spridning. Uppgifter som spreds av riksdagsledamöter i SD, som Kent Ekeroth och Markus Wiechel. Flera Sverigedemokrater har också i sociala medier gett sitt stöd åt ”Putilov”.

Ekot har avslöjat att ”Putilovs” verksamhet delvis finansierats genom en fastighetsaffär med en landsman som ”beskrivs av ryska medier som kriminell och med kopplingar till ryska myndigheter.”

Att få köpa en fastighet för 6 Mkr som köptes för 12 Mkr och sedan sälja den omedelbart för 12 Mkr återigen får betraktas som en lysande affär av en invandrad enkel ”frilansjournalist” och ”tjänsteman”.

Varifrån kom pengarna från början, vart har vinstpengarna gått sedan, och i vilket syfte?

Ekeroths politiske sekreterare Dick Abrahamsson har förbindelser med förre partiledaren för nazistiska Svenskarnas Parti (numera nedlagt), Stefan Jacobsson.

Bland annat har Abrahamsson bidragit i filmproduktion för nazistpartiet. Jacobsson har öppet tagit ställning för Putin och Ryssland, i likhet med nazisterna i Nordiska Motståndsrörelsen. Jacobsson har också deltagit i det som kan kallas för Rysslands ”högerextrema international”.

Abrahamsson beskrivs dela Jacobssons synsätt när det gäller Kremlregimen; trots valfusk, landstölder, mord på oppositionella och stängandet av människorättsorganisationer.

Och en av de populäraste framställningarna i rysk propaganda är "inringningsmyten". Att Nato hotar Ryssland, att Nato provocerar och är krigshetsare. Att små suveräna stater ska ha rätt att själva välja sin säkerhetspolitiska lösning finns inte SD:arens ryska värld.

Av krigen i Georgien och Ukraina, landstölden av Krim, kidnappningen av Eston Kohver, cyberkrig mot Estland, atombombsövningar mot Sverige och Polen och kärnvapenhot mot Danmark finns inget.

Och här är det europaparlamentariker Gunnar Hökmark (M), som en gång i tiden var med och grundade måndagsmötena för Baltikums frihet, som blir kallad för landsförrädare.

I en tid när säkerhetsläget försämras sitter alltså en politisk tjänsteman i ett riksdagsparti i ett viktigt lagstiftande utskott och delar material som passar som hand i handske i Rysslands informationskrig mot Sverige.

Han får betalt av skattebetalarna, och gör det med sitt partis goda minne. För det kan inte ha gått SD förbi hur Dick Abrahamsson ser på världen.

Och Kent Ekeroth kan inte heller säga att han inget visste. För Dick har vänligheten att se till att chefen blir taggad.

Och som Expo konstaterar: ”Dick Abrahamsson verkar obehindrat röra sig mellan konspirationister, antisemiter, nazister, högerextremister och sverigedemokrater.”

Den enda kanal som Abrahamsson anser beskriver verkligheten är Russia Today. På RT blandas djupt konspirativa berättelser som målar upp västerlandets undergång och som inte tvekar att ogenerat köra ut lögner.

Det ryska propagandakriget försöker etablera bilden att "ingenting är sant, men allting är möjligt". Och det Ryssland gör är inte värre än någon annan, alltså etablera en kålsuparteori.

Det ska understrykas att det inte finns några brottsanklagelser idag mot någon av dessa personer i SD:s riksdagskansli.

Abrahamsson blev omsider avstängd från jobbet.

Uppgiften bekräftas av SD:s pressavdelning i ett SMS: "Berörd person är arbetsbefriad och har inte tillgång till riksdagens lokaler. Detta tills ärendet är fullt hanterat inom organisationen".

Ekeroths roll internationella nätverk är välkänd. Bland annat har Ekeroth suttit som kassör i Marine Le Pens europeiska organisation EAF. Efter att Le Pens parti Front National stödde invasionen av Krim fick man ett ryskt banklån på elva miljoner euro 2014.

Front National vill låna ytterligare 27 miljoner euro av ryska banker. Föga förvånande vill Le Pen lämna både Nato och EU. En bra investering för Ryssland om Le Pen blir fransk president nästa år.

Front National och SD har gamla band, även om SD valde att sätta sig i samma grupp som UKIP i Europaparlamentet. Gissa vem som hade uppdrag att förhandla fram en partigrupp för SD i Bryssel? Jo, Kent Ekeroth.

I UKIP har nyss avgångne ledaren Nigel Farage fått erbjudande av den ryska propagandakanalen RT om en egen TV-show. Den nya partiledaren Diane James har pratat om Putin i termer som politisk hjälte.

Försvarsutskottets Mikael Jansson (SD) (som tidigare jämfört Putin med en hitlerliknande diktator) kallar James uttalande ”mer tveksamt” men fick genast mothugg av sina följare på Facebook medan Europaparlamentariker Peter Lundgren glatt postar en bild på James och sig.

Och Nigel Farage har dessutom bjudits in till Stockholm som talare när SD har en ”alternativ Nobelfest”, där det redan spekuleras om att det är den öppet proryske tjeckiske ex-presidenten Václav Klaus ska få pris.

Kent Ekeroths förkärlek för anställningar har också visats i att han önskat rekrytera den islamfientlige och rasistanklagade belgaren Paul Belien till ett rådgivande uppdrag i Europaparlamentet )som skulle hemlighållas).

I Europaparlamentet var även en tjänsteman i Sverigedemokraternas partigrupp inblandad i händelsen 2014 då en rysk medborgare, en polsk medborgare född i Moskva och en tredje oidentifierad person släpptes in i parlamentet.

Dessa fyra lade en smädeskrift mot Litauens president Dalia Grybautskaite i postfacken. Boktraven var inte liten, motsvarade tre billybokhyllor. Tjänstemannen i SD:s partigrupp var gift med generalsekreteraren i Le Pens europeiska organisation EAF. Den som alltså Ekeroth varit kassör i.

Så här tätt löper de personliga banden in och ut i europeiska högerpopulistiska och högerextrema rörelser.

Exakt var legitim opinionsbildning inom ramen för demokratiska spelregler slutar och påverkan från främmande makt börjar är många gånger omöjligt att fastslå.

Men utifrån öppna källor finns det en tydlig mönsteranalys av vad Ryssland gör och som återkommer i flera länder; finansiering, infiltration, datastölder och desinformation.

I Tyskland anklagas Ryssland för att ha hackat en rad förbundsdagsledamöters telefoner i misstänkt syfte att påverka valet. I USA har hackandet av Demokraterna härletts till Ryssland.

I Tjeckien pratar säkerhetspolisen i sin årsrapport att Ryssland använder sig av hemlig infiltration av medier, finansierar populiströrelser och verkar samhällsomstörtande.

I Sverige har Säpos årsrapport konstaterat:

Säkerhetspolisen ser att Ryssland har en avsikt att påverka det politiska beslutsfattandet och den allmänna opinionen - inte bara i Sverige.Sådan påverkan kan ske genom stöd till ytterlighetsrörelser, informationsoperationer och desinformationskampanjer.

Ekeroths nätverk i Europa, med personer och rörelser i olika länder, finns i miljön som är mottaglig för rysk påverkan. Det är en miljö som nu är så inflätad i Sverigedemokraternas partiidentitet att partiet inte klarar att hålla distansen.

Lägg detta sedan till Ekeroths långa lista av skandaler; som filmandet av en järnrörsviftande riksdagskollega, vilda fester i riksdagens övernattningslägenhet (och det var inte första gången, även Åkesson har varit med), festande med europeiska högerextremister på den ökända balen i Wien och ett djupt engagemang i hatsajten Avpixlat.

För Avpixlat har Ekeroth och ”Putilov” gjort en ”dokumentär” från Grekland.

Ekeroth har också deltagit i europeiska möten med den högerextreme affärsmannen Patrik Brinkmann (ägare till ökända Wiking Mineral och med kopplingar till Arktos förlag som ger ut den ryske ideologen Dugin). Brinkmanns projekt är att binda samman högerextremister med Putins Ryssland och har som hobby att anställa uteslutna Sverigedemokrater.

Allt detta sker i och runt ett parti som säger sig ha nolltolerans mot rasism och som rensat ut medlemmar för betydligt lindrigare förseelser.

Jimmie Åkesson har ett oändligt tålamod och överseende med Kent Ekeroths göranden. Varför?

Det väcker frågan; vad är egentligen Ekeroths personliga hållhakar på Åkesson? Och var kommer pengarna ifrån?

SD ser inte själva problemet. Ett första steg är att stänga ute SD ur SÄPO:s insynråd. När partiet inte klarar av att hålla gränsen behöver ytterligare steg vidtas, liksom man gjorde mot VPK under Kalla Kriget.

Även om samtal med SD kan föras i helt andra frågor som miljö och infrastruktur är det utifrån säkerhetsläget helt uteslutet att ge partiet något som helst inflytande i försvar, säkerhet samt konstitutionella frågor.

Det inser både Ebba Busch Thor (KD) och Anna Kinberg Batra (M).

Skandalresistent är nog det som beskriver Ekeroth bäst.

Som ledamot i justitieutskottet har han överlevt en rad affärer som skulle ha tvingat vilken politiker som helst att gå på dagen. Och har det blivit konsekvenser så har det blivit det för andra än Ekeroth själv.

Under onsdagen träffades riksdagens gruppledare för att diskutera säkerhetskrisen i riksdagen efter "Putilov"-historien. Anders W Jonsson (C) kräver korten på borden: "Hur kunde en person som Putilov anställas som tjänsteman på SD:s riksdagskansli? Och varför agerade man inte direkt när hans högst tveksamma förehavanden kom upp till ytan?

Frågan är hur många politiska liv katten Ekeroth nu har förbrukat och varför SD:s ledning har änglars tålamod när partiet annars är känt för att vara uteslutningseffektivt och där ärendena klubbas på löpande band?

Undfallenhet har varit den röda tråden.

Vilka är Ekeroths hållhakar på partiledningen? Eller saknas bara modet att ta konflikten?

Mer läsning

Annons