Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Museet mitt i byn

/
  • Insamlingen av bland annat ett 80-tal Hagström-gitarrer är nu klar. Instrument med tillbehör har överförts från den private ägaren till Dalarnas museum.

Annons

Dalarnas museum fyller 50 år i år. I dagarna manifesteras jubileet med en rad olika aktiviteter i museet, vars lokalisering "mitt i byn" bidragit till att verksamheten har fått en så central ställning i länets kulturliv. Men utan engagerade medarbetare och ledning samt en styrelse som deltar i arbetet med öppet sinne riskerar all museiverksamhet att stelna. Det är inte fallet med länsmuseet i Falun.

För den som vill fördjupa sig i den spännande historien bakom museets förverkligande, är Dalarnas hembygdsbok, Dalarna 2002, en skattkammare, där både fakta och anekdoter ger en god bild av bakgrund och tillkomst. Den långa vägen från idé till ett verkligt landskapsmuseum berättas utförligt av de tidigare landsantikvarierna Björn Hallerdt och Erik Hofrén.

Byggnaden som är ritad av arkitekten Hakon Ahlberg sitter ihop med den äldre byggnaden, Falu konsthall, som uppfördes 1935 och är även den ritad av Hakon Ahlberg. Museet har en av landets största samlingar av dalmålningar, dräkter och grafik och det så kallade Selma Lagerlöfrummet med författarinnans bibliotek och arbetsrum från 1910 med inventarier från hennes bostad på Villavägen i Falun, har fortfarande stor attraktionskraft hos museets besökare.

Museets spännvidd imponerar. Inte minst under jubileumsveckan då bland andra Dalarnas hemslöjdsföreningar sedan i går samsas med den spektakulära samlingen av Hagström-instrument och tillbehör som nu är i Dalarnas museums ägo tack vare en mycket framgångsrik insamlingskampanj. 1,8 miljoner har det kostat att få tillgång till gitarrerna och därmed säkerställs att instrumenten återbördats till det landskap där de en gång tillverkats och bidragit till Älvdalens och Dalarnas industrihistoria.

Men det behövs ytterligare sponsorer för att instrumentsamlingen också ska kunna visas i ändamålsenliga lokaler. Med tanke på beredvilligheten från olika håll att delta i inköpsprocessen, hyser museiledningen med Jan Raihle i spetsen gott hopp om att de resterande cirka tre miljoner kronorna ska kunna tillföras insamlingen genom olika aktiviteter och via sponsring.

Dalfolkets välvillighet att bidra med pengar när Dalarnas museum genom åren bett om ekonomiskt stöd för att säkerställa olika kulturskatter imponerar. Det är ett utomordentligt bevis på att museet upplevs tillgängligt och har en stark folklig förankring.

Mer läsning

Annons