Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

LISA MAGNUSSON: Det är inte Zara Larsson som är problemet

Annons

I vår granntidning Hela Hälsingland går ledarskribenten Patrik Oksanen till storms mot Zara Larsson. Hon har nämligen avslöjat i en podd att hon använder antibiotika mot sin akne.

LÄS MER: Backa inte Zaras aknebehandling

En "fåfänga" som kan bli "direkt farlig", menar Patrik Oksanen. Han får medhåll av den centerpartistiske EU-parlamentarikern Fredrick Federley.

Enligt Fredrick Federley understryker detta "hur viktigt det är att antibiotika endast förskrivs där det har verkan och inte som experiment".

Det är sant att antibiotika överanvänds, vilket har lett till att multiresistenta bakteriestammar utvecklas och sprids okontrollerat. Det betyder att vi riskerar en framtid där läkarvetenskapen står handfallen inför sjukdomar som vi i dag betraktar som lättbehandlade.

Det mest flagranta exemplet på onödig, ja rent nonchalant, antibiotikabehandling är köttindustrin, där man i förebyggande syfte ger medicin till slaktdjur så att de inte ska smitta varandra med olika sjukdomar sinsemellan.

Vi tar det igen: Slaktdjur. I förebyggande syfte. Detta är det stora problemet, inte att en ung kvinna får hjälp med sin akne.

Till skillnad från vad ledarkrönikan vill göra gällande är akne inte detsamma som att ha någon enstaka finne.

Akne är en inflammation i huden, och i sin svårare form kan och ska den självklart behandlas på samma sätt som man behandlar inflammationer i alla andra delar av kroppen.

Det handlar inte om fåfänga. Utöver det faktum att det rör sig om faktisk, fysisk sjukdom påverkar akne även den psykiska hälsan.

I Norska folkhälsomyndighetens studie av 4000 aknedrabbade ungdomar för några år sedan visade det sig att var fjärde är deprimerad och har självmordstankar. De isolerar sig i skolan och presterar sämre än andra ungdomar. 52 procent undviker socialt umgänge.

Så vad beror det på att en politiker som Fredrick Federley moraliserar över något så medicinskt marginellt som att just Zara Larsson får antibiotika mot sin akne? Jo, "Zara är en stor förebild för enormt många", motiverar han sig.

Förebild. Det är ett ord som nästan aldrig används om män, men som ständigt återkommer när man talar om unga kvinnor i offentligheten. Vanligen slungas ordet ut som en förebråelse, just som i Fredrick Federleys exempel ovan.

Vad man säger när man kräver att en viss kvinna ska vara en förebild är att hon ska bli mer duktig; tänka mindre på sig själv och mer på andra.

Och nu ska kvinnor alltså även helst avstå från att behandlas för vissa fysiska åkommor.

Kan vi varsamt ta där hundhuvudet och istället placera det på de verkliga antibiotikabovarna? Köttindustrin.

Tack.

Mer läsning