Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

LEDARE: Terror en uttalad IS-strategi

/
  • En skadad förs ut av akutpersonal från satirtidningen Charlie Hebdos redaktion på onsdagsförmiddagen.

Annons

Inte ens polisskydd av satirtidningen Charlie Hebdos redaktion i Paris räckte. De tre terroristerna var beväpnade med automatkarbiner och sköt poliserna innan de började mörda journalisterna som var samlade för sitt veckomöte.

Terroristerna uppges ha frågat journalisterna vad de hette innan de dödade dem. När det här skrevs hade terrorattacken resulterat i tolv döda, varav alltså två poliser, och fyra svårt skadade. Enligt vittnen skrek terroristerna "Vi har hämnats profeten!" i samband med morden.

Alla de fyra satirtecknarna på redaktionen fick kulor i kroppen och dog. Så slutade också livet för chefredaktören.

Satirtidningen har varit utsatt för attentat tidigare. Det har då handlat om följderna av teckningar föreställande Mohammed och hotbilden runt Charlie Hebdo har länge varit förhöjd.

Den här gången tror fransk polis att en teckning av IS religiöse och militäre ledare, kalif Abu Bakr al-Baghdadi, utlöste terrorn. Liksom den svenske konstnären Lars Vilks ägnar sig inte Charlie Hebdos redaktion alls ensidigt åt framställning där islam satiriseras - satiren har genom åren träffat påvar, kristendom, judendom och popartister.

Liksom Vilks har också Charlie Hebdos verk fått kritik för att missbruka yttrandefriheten och för att "sparka nedåt".

Islamismen har i sin mest extrema yttring, IS i Irak och Syrien, medvetet spridit autentiska skildringar av terror som ett led i sin krigföring. Det har för IS ett egenvärde att bilden av den barbariska hänsynslösheten blir så spridd som möjligt.

IS vålds- och propagandaoffensiv måste mötas av än mer beslutsamhet i försvaret av Upplysningens ideal om det fria ordets värde. Det är ännu inte helt klarlagt vilka som utförde terrordådet och deras motiv men risken att journalister över hela världen drabbas av självcensur är överhängande.

Yttrandefriheten måste försvaras och ibland också återerövras.

Mer läsning

Annons