Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledare: Feministiskt initiativs kulturrelativism om kvinnoförtrycket är en återvändsgränd

/

Annons

Efter att TV4 nyligen avslöjat hur kvinnor i vissa förorter förhindras från att leva som de vill och att en friskola aktivt könssegregerat lågstadiebarn gick Fi:s nya partiledare Victoria Kawesa ut och hävdade att det patriarkala förtrycket finns i hela samhället och det är orimligt att så mycket fokus läggs på vissa stadsdelar.

Hon kallade dem som lyfte den jämställdhetsproblematik som finns inom vissa grupper för "kulturrasister". I debatten som följde fanns även de som hävdade att det är omöjligt att särskilja kulturer eftersom varje människa har sin egen uppfattning om vad som är rätt och fel och att det är inkorrekt att koppla detta till ursprung och uppväxt.

Det finns ett i grunden gott syfte i att inte vilja skapa ett vi-och-dom-samhälle genom att försöka hävda att människors levnadsmönster inte skiljer sig nämnvärt åt, eller att ingen kultur – om dessa nu ens existerar – är bättre än någon annan.

Problemet är att det inte stämmer.

För det första existerar olika kulturer i allra högsta grad – i ständig utveckling och förändring och är omöjliga att exakt avgränsa, men kultur i bemärkelsen traditioner, språk, mat och sedvänjor är det som i mångt och mycket bygger upp våra identiteter.

Den kulturella gemenskap vi delar med andra skapar kontinuitet och knyter samman generationer. Den förser oss med normer och värderingar.

För det andra så måste vi våga se att det inom alla kulturer finns uppfattningar och beteenden som är mindre trevliga. Om vi inte erkänner detta kommer vi aldrig på ett fungerande sätt att kunna ta tag i allvarliga samhällsproblem.

Hedersförtryck förekommer inte i samma utsträckning i hela landet eller i alla grupper. Patriarkala strukturer är klart starkare i förorter där det skapats enklaver präglade av kulturella mönster med ursprung i Mellanöstern och Afrika.

På samma sätt återfinns en osund alkoholkultur oftare i kulturellt svenska – och för den delen finska – miljöer.

I själva verket är det allra mest rasistiska att relativisera likt Kawesa eftersom det i förlängningen leder till att människor i vårt land ges olika rättigheter.

Det är inte alltid enkelt att bryta med de negativa mönster som är starka i ens närmaste omgivning. Ibland krävs stöd från samhället.

Då är det problematiskt med partiledare som hävdar att olika kulturer inte finns eller att alla traditioner är lika bra.

Mer läsning

Annons