Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledare: Ett stort svek från samhället när barn inte får lära sig simma

/

Annons

Att kunna simma och veta hur man ska bete sig i vatten för att inte ta onödiga risker är viktigt för alla. Därför ingår simning i läroplanen för grundskolan sedan 1994 som en del av idrotten.

Ändå omkom 37 människor genom drunkning under årets första fem månader, enligt Livräddningssällskapet. När siffrorna för sommaren kommer den siffran med säkerhet att öka. Förra året drunknade 55 personer bara under juni, juli och augusti. De senaste åren har antalet drunknade ökat markant. Samtidigt skulle högst sannolikt flera av dessa dödsolyckor - inte minst bland barn, där drunkning är en av de vanligaste dödsorsakerna - kunna undvikas med bättre undervisning i simning och vattenvett.

Enligt lagen är det alltid skolan som bär ansvar för att barn undervisas i simning och att de uppnår de kunskaper som kursplanen anger. Tyvärr är bristerna stora. Det är inte ovanligt att skolor underlåter att ge barnen simundervisning. Nu larmar Livräddningssällskapet också om att det finns skolor som satt i system att godkänna elevernas simkunskaper, utan att låta barnen vara i simhallen en enda gång.

I en intervju i SvD (25/6) säger Mona-Lisa Wernesten på Livräddningssällskapet att om rektor säger att barnen måste ha godkänt i simning händer det att lärare ger godkänt trots att de vet att barnet inte är simkunnigt. Simlärare från privata simskolor vittnar om barn som kommer till dem fått godkänt i skolan utan att kunna simma.

Detta är ett svek mot unga. Framförallt mot dem vars föräldrar inte har råd med privat simundervisning när skolan fallerar.

Skolinspektionen granskar i dag inte simundervisning. Det borde man göra. Det enda rimliga är att skolor som inte följer läroplanen tvingas betala vite och vidta åtgärder så att alla barn lär sig simma.

Malin Lernfeldt

Mer läsning

Annons