Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt inte män bli mugglare

/

Annons

Artisten Tomas Andersson Wij citerade för något år sedan på Twitter en fransk bankchef han hade ätit lunch med. Citatet plockades sedan upp i en krönika av Jan Gradvall och har blivit vida spritt sedan dess:

"I Paris finansvärld drar man lott om vem som ska träffa svenska affärsmän. Ingen vill eftersom de bara kan prata pengar, möjligen golf. Ingen har läst romaner, ingen har sett konst, ingen har någon religion."

En rad satsningar för att öka pojkars läsning i skolan görs. Men generationer av pojkar har redan blivit män.

Vissa av dem är ute i världen och uppfattas helt enkelt som obildade eftersom det enda de kan konversera om är affärer och eventuellt husrenoveringar.

Pojkarna som blivit män läser inte längre, om de nu någonsin gjorde det.

Regeringen anslår 30 miljoner kronor till studieförbund som ska kunna söka bidrag för olika läsfrämjandeprojekt.

Jämställdhetsminister Maria Arnholm (FP), som också är vice utbildningsminister, beskriver det som att studieförbund tillsammans med folkbibliotek kan ordna författarträffar eller bokcirklar för att få fart på männens läsande.

Mikaela Valtersson, tidigare MP-profil och i dag ordförande för Friskolornas Riksförbund, kommenterade skolbibliotek på en konferens i våras. "Många blir även upprörda över att skola inte görs på exakt det sätt man är van vid, typ att man inte har en egen gymnastisksal.

Folk fokuserar på hur det ska vara som att alla skolor ska ha egna bibliotek, även om man exempelvis ligger nära stadsbiblioteket. Istället för att ha ett krav på att eleverna ska kunna läsa. Det blir ett tak och inte ett golv."

När MP säger att "varje barn, oavsett var man bor eller vilken skola man går i, har rätt att lära sig söka bland och kritiskt granska den information som sköljer över oss. Vi vill skärpa skollagen så att alla elever får tillgång till bibliotek med utbildad bibliotekarie" lämnar man faktiskt öppet för att även stadsbiblioteket kan spela den här rollen.

Några pliktskyldiga hyllor i ett hörn, eller ett stort bibliotek med alla dess skatter? Det viktiga är förstås att eleverna lär sig läsa.

Men då är vi också tillbaka till ursprungsproblemet. Eleverna kan inte läsa. Åtminstone når i dag var femte 15-åring inte upp till en grundläggande nivå i läsning. Läsförståelsen minskar i den svenska skolan.

De som inte läser skönlitteratur är som mugglarna i Harry Potters värld. Det vill säga som författaren JK Rowlings välkända term för alla de människor som saknar magiska krafter och som inte heller tror på magin.

Det blir som Rowlings satiriska bild av alla som inte förstår skönlitteraturens värde - den tråkiga personen på middagsbjudningen som inte kan diskutera något annat än hemrenovering.

Mer läsning

Annons