Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ehrling: Bedrövligt med en så passiv polisinsats när DT-krönikören mordhotades

IRM-grundaren och krönikören Henrik Johansson har hotats till livet. Polisens reaktion är under all kritik, skriver DT:s ledarskribent Gabriel Ehrling.

Annons

Henrik Johansson, profilerad granskare av SD och extremhögern, har hotats till livet.

Som konstaterades i en artikel på ledarsidan tidigare i veckan har det blivit allt vanligare med utstuderade försök att trakassera och hota journalister och opinionsbildare. Syftet är att skrämma och tysta.

LÄS MER: Intervju med Henrik Johansson – "finns inget att göra" sa polisen

Journalistförbundets senaste medlemsundersökning visade exempelvis att så många som 30 procent av landets journalister fått utstå direkta hot.

Allra vanligast är hoten mot personer som ägnar sig åt opinionsjournalistik, som Henrik Johansson, grundare till den antirasistiska sajten Inte rasist men... och fristående socialdemokratisk krönikör på DT:s ledarsida. Johansson har gjort till sitt kall att granska och avslöja den, ofta flagranta, rasism och antisemitism som sprids av SD-politiker. Han har gjort detta med stor framgång och arbetet har väckt nationell uppmärksamhet.

DT berättar i dag att Henrik Johansson ännu en gång hotats till livet. Luttrad efter åren som frontfigur för Inte rasist men... kom Johansson dagen efter med noggrann dokumentation till dalapolisen i Borlänge.

Han kunde överlämna en ljudupptagning av det 20 minuter långa samtalet och bilder av de hot som kommit via sms och privata meddelanden på Facebook.Johansson menade sig kunna räkna till inte mindre än 40 (!) uttalade hot – från en och samma person, och inom loppet av några dagar.

Övergreppen stannade inte med att hota Johansson till livet, utan personen var också explicit med avsikten att vilja mörda Johanssons närmast anhöriga.

Demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) har vid ett antal tillfällen uppmärksammat hoten mot journalister och opinionsbildare och lanserade nyligen en särskild satsning under parollen "Samling mot hot och hat".

Förslagsvis kan Bah Kuhnke (MP) börja redan på Rosenbad och ett samtal med inrikesminister Anders Ygeman (S). För polisens hantering av hoten mot Henrik Johansson framstår som direkt häpnadsväckande i sin yrvakenhet.

Johansson klev inte från polisstationen med vetskap om att ordningsmakten agerar mot personen som hotat, och rimligen har alla bevis i sin telefon. Inte heller klev han därifrån med stöd i hur han och hans familj omedelbart ska hantera situationen.

Polisens besked var i stället att Johansson vid ett senare tillfälle skulle infinna sig för förhör.

Enligt Johansson ska polisen därtill ha anfört att de 16 mil som skiljer hans bostadsort Avesta och huvudstaden (där personen som uttalat hoten är folkbokförd) gör att inget akut hotbild förelåg. Som om två timmars restid hindrar en människa som går så långt att hota en annan till livet.

Om detta inte räcker undrar man ju vad som krävs för att polisen ska agera.

En yxa i dörren?

Så här får det inte gå till!

FÖR DIG SOM PLUSKUND: Polisen svarar: "Förhoppningsvis är processen igång"

Mer läsning

Annons