Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ännu en version av Gysingevargen

/

Annons

Många bud cirkulerar om vad som hände med vargen i Gysinge. Här bidrar jag med min version som jag har fått av min mor, som i sin tur fått den av sin mor, vilken hade fått den av sin farfar som var kusk och bodde i Österfärnebo.

Vargen i fråga fångades som valp, efter ett så kallat vargaskall, där modern blev skjuten. Som vuxen blev den svårhanterlig och föstes ut från herrgården. En tid efteråt hade den dödligt skadat en gosse.

1943, vid ett tillfälligt jobb i Gysinge, styrktes min mors berättelse av ett äldre par, hos vilka jag var inneboende. Dessa båda hade som tänkbar förklaring att vargen var utsvulten. Den hade aldrig fått lära sig jaga och högg efter vad han hade närmast.

Nu är det andra gången, med ett mellanrum på 200 år, som vargar i fångenskap blir aggressiva, precis som vissa hundar kan bli. Med vilda vargar i sin naturliga miljö händer aldrig sådana saker. Kanske är det den tama vargens reaktion mot fångenskapen och mot sitt begränsade strövområde. Vi vill så gärna förstå, men upp reser sig en oändlig mur av kanske.

Nils Aspenström

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons