Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

VASALOPPET: Oengagerad tävlingsorganisation det största hindret för kvinnliga framgångar

/

Annons

Att kvinnor, för att tas på allvar och för att anses lika bra som sina manliga motsvarigheter, ofta behöver prestera på en högre nivå än män är ett välkänt faktum. Sällan manifesteras det dock så ogenerat och tydligt som inom idrotten, precis som det också gjordes under söndagens Vasalopp.

Damklassens två snabbaste åkare, Britta Johansson Norgren och Katerina Smutna, kördes över och prejades ur spår, både bokstavligt och bildligt, av motionärer i herrklassen som ansåg sina placeringar kring 100-strecket i resultatlistan vara mer värda än kvinnliga idrottsstjärnor i den yttersta världseliten.

Det är ett outhärdligt tydligt exempel på hur lite en kvinnas prestation fortfarande ofta värderas i förhållande till en mans, även om den mannen prestationsmässigt är hundra steg bakom henne.

Tyvärr verkar även Vasaloppsorganisationen ha svårt att hålla jämna steg med kvinnorna. I flera år har problemen som nu utspelade sig i skidloppet varit exakt desamma under Cykelvasan. Där har tätstriden för damklassen upprepade gånger hindrats av manliga motionärer som förstört spurtuppgörelser för elitidrottskvinnor genom att blockera deras väg.

Trots stort engagemang från elitdamerna, som både påtalat problemet och själva försökt komma med förslag på alternativa lösningar, så har Vasaloppet år efter år bara kommit med urvattnade ursäkter i efterhand. Ursäkter som, när de ständigt levereras utan någon åtföljande förändring, bara är tomma ord. Alltför uppenbart är att Vasaloppet själva inte ansett att damtävlingen varit viktig nog att anstränga sig för, oavsett om de fått hjälp eller inte.

När Vasaloppets sportchef Tommy Höglund dagen efter Vasaloppet ber om ursäkt och ber Britta Johansson Norgren att hon skall prata med sina tjejkompisar så att de kanske kan få diskutera årets problem med honom efter säsongens slut, är vi därför tyvärr många som inte imponeras av det förminskande tonläget. Förhoppningsvis var detta enbart slarvigt uttryckt, och förhoppningsvis kommer vi från och med nu, med nytillsatt kvinnlig VD, faktiskt få se en positiv förändring. Inget annat känns som ett rimligt alternativ, för utan ett kraftfullt agerande nu så borde nog Tommy och hans killkompisar på jobbet ta sig en rejäl funderare på om en oengagerad tävlingsorganisation kanske faktiskt är ett större hinder för elitidrottande kvinnors framgångar än vad till och med motionerande män på spurtrakan är, och vem det i så fall är som skall diskvalificeras.

Lisa Ström, retoriker & skribent

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons