Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Replik: Klimatfrågan misshandlas i valrörelsen

Annons

I DT 19/8 visar Jan Lindholm (MP) sina kort i spelet om att vara bäst på att rädda världen undan en klimatkatastrof. Men han misstar sig vad gäller den klimatvetenskapliga grunden för de extremt dyrbara så kallade klimatåtgärder som han och MP förordar.

"Det omfattande nedfallet av sot i Dalarna från branden i Västmanland ger en föraning om hur konsekvenserna av ett förändrat klimat kommer att bli", skriver Lindholm. Är han synsk? Det vore intressant att veta vad det är han spår i sotet.

Lindholm påstår att forskarna är rörande överens om att klimatförändringarna redan är här. Vilka forskare? Och vilka klimatförändringar? Har han inte förstått att våra kunskaper om vad som driver klimatet är ytterst ofullständiga och att de datorsimulerade framtidsscenarierna är just datorsimulerade scenarier och inte får uppfattas som robusta prognoser?

Media inklusive Public Service har avstått från kritisk granskning och ensidigt avfärdat allt som inte bekräftar brådskan med omfattande åtgärder. Diverse experter har fått profilera sig som talespersoner och olyckskorpar. Det är värre än vi trott! Eller som Gustav Fridolin (MP) sa i riksdagen i januari: Utsläppen ökar, och jorden rusar på mot en global uppvärmning… risk för fyra grader så tidigt som 2060. Sådana fantasifulla utspel saknar vetenskaplig grund och är till skada för den seriösa debatten.

Hypotesen om växthuseffekten och koldioxidens dominerande verkan på klimatet är fortfarande obevisad och med all sannolikhet överdriven. Alternativa teorier om vad som driver klimatförändringar har framförts, bland annat av klimatfysikern Henrik Svensmark. Kanske har solen i samspel med kosmisk partikelstrålning och molnbildning större betydelse än koldioxiden? Den olyckliga fixeringen vid växthushypotesen och koldioxiden har emellertid gjort att fullödiga studier av andra teorier hindrats.

Frågan är om valrörelsen kommer att bjuda på någon riktig debatt i den så kallade klimathotsfrågan. Förmodligen inte. Men av de politiker som agerar offentligt i energi- och klimatfrågan måste vi kräva bättre verklighetsförankring än vad som präglar Lindholms debattartikel.

Sigvard Eriksson

Medlem i Nätverket Klimatsans

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons