Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Replik: Det är Eriksson som har missförstått

Annons

I sin debattartikel i DT den 4 september påstår Sigvard Eriksson att biskoparna i sin bok Ett biskopsbrev om klimatet har missförstått vetenskapen. Snarare är det Eriksson som har missförstått biskoparna och vilken uppgift kyrkan har i det svenska samhället.

Biskoparna har inte alls tagit ställning i en naturvetenskaplig fråga, vilket Eriksson hävdar. De skriver "oklarheter och osäkerheter finns. Men den kunskap vi har i dag tillåter inte att vi skjuter upp till morgondagen det som behöver göras i dag."

Däremot hävdar de med stöd av varningarna från FN:s miljöpanels rapporter att vår generation inte har rätt att vältra över kostnaderna för jordens framtid på våra barn och barnbarn. Vi äger inte den jord vi går på utan "jorden är Herrens", Psaltaren 14:1. Vi har att förvalta den. Därför bör vi följa försiktighetsprincipen och agera klimatsmart.

Vidare har Eriksson också missförstått Svenska kyrkans uppgift. Den ska inte endast tala om trosfrågor. Den har kraftfullt arbetat bland annat för apartheidsystemets avskaffande i Sydafrika och de apatiska flyktingbarnens rätt. Som en evangelisk-luthersk kyrka ska den fortsätta att följa Jesu föredöme och alltid ställa upp för de svagaste och i moraliska frågor följa Martin Luthers uppmaning att "väcka samvetena", också i samhällsfrågor.

Vid stiftsmötet i Avesta den 5 september, där vi var mer än 1 300 personer från församlingarna i Västerås stift, fick vi ytterligare inspiration att arbeta socialt, både lokalt och globalt. Inte minst var det företrädare för andra organisationer som uppmanade oss att ännu mer sätta fokus på det arbetet.

Ingemar Bergmark

Ledamot (S) i stiftsfullmäktige, Västerås stift

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons