Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt klimat – nya behov

/

Annons

Ingen klimatforskare påstår att en viss väderhändelse beror på klimatförändringen.

Att de återkommande skyfallen som översvämmar gångtunnlar och underminerar vägar skulle bero på ett förändrat klimat vill forskarna inte binda sig vid. Inte heller att ett förändrat klimat skulle vara orsaken till att den största skogsbranden i modern tid i vårt land är så svårsläckt. De senaste årens oväder med stormfälld skog kan inte heller, i varje enskilt fall, kopplas till den pågående klimatförändringen.

Däremot är forskarna rörande överens om att klimatförändringen redan är här och att just dessa fenomen, svårare torka, häftigare skyfall och kraftigare vindar är det som ett förändrat klimat resulterar i. Alla väderfenomen blir kraftfullare, även vinterkylan.

Det omfattande nedfallet av sot i Dalarna från branden i Västmanland ger en föraning om hur konsekvenserna av ett förändrat klimat kommer att bli. Samtidigt som torkan försvårar släckningen av den stora branden har omfattande skyfall drabbat andra delar av landet.

Väderrelaterade katastrofer har alltid förekommit, men klimatforskningen visar att extrema väder kommer att bli vanligare och mer omfattande än tidigare. För Dalarna innebär det varmare klimatet en ökad risk både för fler översvämningar, mer stormfälld skog och fler skogsbränder.

Klimat- och sårbarhetsutredningen pekade 2007 på ökande behov av åtgärder med anledning av ett förändrat klimat som miljöpartiet redan då under många år påtalat. Kostnaderna och det mänskliga lidandet blir omfattande varje gång vägar, järnvägar, energisystem, vatten och avlopp, jord- och skogsbruk, vård och hälsa samt ekosystemtjänster utsättas för nya förhållanden och påfrestningar.

Miljöpartiet har sedan många år drivit krav på åtgärder för att minska sårbarheten i infrastrukturen och för att öka beredskapen för just dessa former av klimatrelaterade överraskningar. Regeringen har dock gång på gång sagt nej till detta. Vi redovisar vår långsiktigt hållbara politik, det är regeringen som agerar populister när de försöker slå mynt av katastrofer, det är osmakligt.

Vi kan aldrig vaccinera oss mot naturkatastrofer, men vi kan göra mycket för att minimera skadeverkningarna. Välj en förutseende politik i årets val och rösta på miljöpartiet.

Jan Lindholm

riksdagsledamot för Miljöpartiet, Dalarna.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons