Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mobilfritt i skolan är självklart!

/
  • Det jag ser är att 90 procent av eleverna tar upp sina mobiler, de spelar, de chattar, de sms:ar...

Annons

Genom åren så har beslutsfattare tagit makten från skolledning och personal som arbetar i skolans värld. Med makt menar jag att skolans uppdrag har kommit i skymundan med fördel för elevens rättigheter att själva bestämma. Lärare och annan personal vågar inte ta beslut som skulle gynna undervisningen, i tron av att bli anmälda.

Skolan är den viktigaste perioden i en människas liv och alla har rätt till en trygg skola som ger kunskaper för framtiden.

Elevdemokrati är delaktighet och samverkan mellan elev och pedagoger . Med undervisningen i fokus så har rektor stora möjligheter att med civilkurage besluta att mobiler inte är tillåtna för privat bruk i skolan. Rektor och pedagoger kan genomföra detta i sina skolor, men beslutet måste vara tydligt, förankrat och varje pedagog och rektor måste här vara konsekventa och följa det beslut som är fattat.

Mobiler i skolan har tagit över och undervisningen blir lidande. Skolan är en arbetsplats för unga och vuxna tillsammans. Respekten för sina medarbetare skall vara hög och mobiler stör inte bara dig själv utan även dina kamrater. Pedagogen får inte fram sin undervisning och tiden för planerade lektioner går till spillo. Jag har därmed den bestämda uppfattningen att elevers resultat påverkas av brist på fokus från elever i undervisningen.

Idag ser vi varje dag inslag i media om hur oroligt det är i våra svenska skolor. Senast såg jag ett inslag där en lärare som undervisade en klass i år ett på gymnasiet. Eleverna placerade sig längst bak i klassrummet eftersom det är fri sittning. Det jag ser är att 90 procent av eleverna tar upp sina mobiler, de spelar, de chattar, de sms:ar och en elev får ett samtal varpå hon reser sig och går ut för att prata. Lärarens kommentar vad bra att du går ut så att du inte stör. Hur långt har det gått? Skrämmande!

Barn och ungdomar behöver vuxna som står kvar när det blåser, de behöver tydliga ramar och regler för att i framtiden fungera i skolan och på framtida arbetsplatser.

Jag vill förtydliga att det aldrig är elevens fel att det är stökigt i skolan, det är främst beslutsfattare som inte ger verktyg till personal i skolan att våga ta beslut som gynnar undervisning, lärande, trygghet och tillit. Beslutsfattare är främst politiker, men politiker har inte fattat beslutet om att mobiler får användas i privat syfte under lektioner.

Vårt arbete som vuxna är att sätta ramar och regler.

Barn och ungdomars arbete är att testa ramar och regler och finns det ingen där som ser till att ramar och regler följs så blir otryggheten stor och alla gör som de vill.

Agera och ta ett beslut är viktigt!

Regering och riksdag borde sluta skicka pengar till kommuner om inte pengarna är öronmärkta för olika uppdrag.

Det är inte mer personal eller finare lokaler som krävs för god kunskapsinhämtning, det är trygghet, respekt och tillit.

Lillemor Gunnarsson

Inspiratör och föreläsare

huvudman Olympicaskolan

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons