Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klimatsans = snabba utsläppsminskningar

Annons

Klimatet är vår tids ödesfråga. FN:s klimatpanel slår fast att vår klimatpåverkan måste halveras till mitten av seklet och i princip vara noll vid nästa sekelskifte, för att vi ska kunna hålla temperaturhöjningen inom två grader jämfört med förindustriell tid och minimera risken för omfattande klimatrelaterade katastrofer.

Lennart Back (DT den 12 januari) lanserar en hårresande konspirationsteori om att klimatförhandlingarna är förvändning för en gigantisk global planekonomi. Han pekar också på att många andra frågor bedöms som viktigare än klimat, till exempel fattigdomsbekämpning eller näringslivssatsningar.

Men Back gör fel som isolerar klimatfrågan från allt annat. Samtliga riksdagspartier, merparten av världens stater och FN-processen som sådan, inser att de flesta utvecklingsfrågor är tydligt kopplade till att vi på ett rimligt sätt hanterar klimatfrågan.

Klimatförändringarna är en väldig fattigdomsfälla, som vi i den rikare delen av världen i viss mån kan köpa oss fria från, vilket fattigare inte kan. Många sjukdomar som föreslås prioriteras framför klimatsatsningar, sprids mer med klimatförändringarnas ökade skyfall och översvämningar.

Klimatet är också en möjlighet för näringslivet, där svensk industri är världsledande på energieffektiva lösningar och förnybar energi. Inte minst gäller det transportområdet, där Sveriges mål att till år 2030 ha en fossilbränsleoberoende fordonsflotta är världens mest långtgående och på klimattoppmötet i Lima fick många nya intressenter som vill ta efter.

Back har däremot rätt i att globala klimatkonferenser inte i sig gör någon skillnad. Det behövs tydliga spelregler som gör det lönsamt att ställa om till effektivt och förnybart, och Sverige behöver entydigt bestämma sig för att bli det modelland världen behöver. Här väntar vi ännu på besked från regeringen.

Mattias Goldmann

Vd för den gröna och liberala tankesmedjan Fores

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons