Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det måste bli ett slut på dårskapen"

/

I dag kan vi åter läsa om inställda operationer och ytterligare vårdplatsneddragningar på Falu lasarett. För oss som arbetar i vården är det här ingen nyhet, som några av er minns har vi varnat för den här utvecklingen i bland annat DT och SVT.

Här kan du läsa mer om att läkarprotesterna tilltar i styrka.

Annons

Vad alla inte känner till är att vi redan för över ett år sedan varnade ansvariga tjänstemän för vad som skulle bli följden av deras och landstingsledningens personalpolitik. Orsaken till neddragningarna är en galopperande brist på sjuksköterskor:

Landstinget förmår inte att behålla sin erfarna personal och heller inte att locka tillräckligt många nya, oerfarna att arbeta hos oss. Och vem kan klandra dem? Att ständigt arbeta dubbla pass för att täcka upp för brister deras chefer (med berått mod) orsakat, att ständigt arbeta med relativa överbeläggningar och frustrationen över att inte räcka till för utsatta patienter sliter ner även dem som än så länge valt att stanna kvar.

Reaktionerna från landstingsledningen är till lika delar arroganta, okunniga och kränkande. 

Arroganta för att de konsekvent vägrar erkänna att de själva orsakat den här situationen. Trots att sjuksköterskorna själva berättar de slutar på grund av det uppsagda nattavtalet och tvånget att arbeta varannan helg påstår Ingalill Persson att det inte är så. Hon toppar detta med att helt frankt ljuga om avtalsförhållandena på ledarplats i Inblick. 

Okunniga för att man hänvisar till planerade utbildningsinsatser: Högskolan Dalarna distansutbildar sjuksköterskor som inte har någon anknytning till Dalarna. Dessutom tar det tre år att "skapa" en nyfärdig sjuksköterska. Bristen är långt mer akut än så! 

Kränkande för att man menar att all den erfarenhet och kompetens den vedervärdiga personalpolitiken skrämt bort från Landstinget Dalarna går att ersätta med nyutbildade sjuksköterskor, när sanningen är att det efter anställning tar minst ett eller två år av handlett arbete innan de kan ingå i arbetet med fullt egenansvar.

Jens Runnberg skriver (för vilken gång i ordningen?) på ledarplats om det totala ekonomiska haveriet i Landstinget Dalarna, där man trots en helt konkursmässig ekonomi lägger pengar som inte finns på en helikopter alla professionella instanser avrått dem från att köpa. Att prestigen, i stället för det ekonomiska ansvaret, får styra i Landstinget Dalarna är uppenbart. Att man har en rent megaloman syn på sin egen kompetens när man tror sig kunna göra bättre medicinska prioriteringar än alla de som är utbildade för just detta, är lika uppenbart.

Tyvärr är det inte bara ekonomin som havererat – personalpolitiken har det också. 

Personalen flyr. Pengarna är slut. Förtroendet för landstingsledningen likaså. Det måste bli ett slut på den här dårskapen. 

Innan ni gör ännu större skada – ge oss tvångsförvaltning nu! 

Fredrik Broman

Överläkare, ortopedkliniken, Falu lasarett

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons