Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Tomas Tobé (M): Gör det svårare att lägga ned brottsutredningar - låt polisen prioritera vardagsbrott

Annons

Otryggheten i Sverige ökar. Antalet särskilt utsatta område blir allt fler och rättsstaten är på reträtt. Svensk polis saknar både personal, ledning och verktyg för att fullt ut kunna utföra sitt uppdrag. Sverige har en nationell polis- och trygghetskris.

Alltför många som fått bostaden eller sommarstugan länsad av kringresande ligor eller som misshandlats på väg hem en kväll möts också av att brottsutredningen läggs ned.

Det är mycket allvarligt att allt färre brott klaras upp och att brottsuppklarningen nu är den sämsta på 16 år. Under 2016 hanterade rättsväsendet 1,5 miljoner anmälda brott. Hälften av dessa skrivs av direkt, det vill säga i de fallen inleder inte Polisen någon brottsutredning.

Många av de brott som aldrig utreds drabbar vanligt folk, som exempelvis stölder. Det är oacceptabelt och människor riskerar på detta sätt att tappa förtroende för rättsstaten.

Tryggheten ska säkras med lag och ordning. Därför satsar vi i Moderaterna på höjda polislöner och minst 5 000 fler poliser. Vi vill se en ny polisledning. Vi vill också genomföra en bred skärpning av svensk kriminalpolitik.

En viktig del i detta är att brottsofferperspektivet ska vara vägledande. Med en sådan ordning måste brott i högre utsträckning utredas, lagföras och om bevisningen håller leda till välavvägda straff.

Att en så stor andel av alla brottsutredningar läggs ned i förtid är fel. Samhällets signal till gärningsmannen, brottsoffret och övriga medborgare uteblir. Det är särskilt olyckligt i fall då det finns ett brottsoffer som drabbats.

Därför vill vi att polis och åklagare ska prioritera vardagsbrottslighet högre. Vi vill också begränsa möjligheterna att välja att inte påbörja eller att i förtid lägga ned brottsutredningar då det finns ett tydligt intresse av upprättelse för brottsoffret. Därmed kommer fler brott att utredas än vad som är fallet i dag.

Sverige ska fungera. Det ska aldrig löna sig att begå brott, utan brott ska få tydliga konsekvenser och hederliga människor ska få upprättelse. Det är en central del av en trygghet att lita på.

Tomas Tobé (M)

Ordförande i justitieutskottet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons