Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Nej, Falun behöver inte en militärbas

Att förlägga en militärbas i Sågmyra skulle innebära en betydande kostnad i form av markinköp, nybyggnationer etcetera vilket skulle belasta en redan ansträngd försvarsbudget ytterligare, skriver Jerk Pros, försvarsintresserad vänsterpartist.

Annons

Kristdemokraterna i Falun har, med anledning av den återaktiverade värnplikten, lämnat in ett förslag till kommunfullmäktige om att Falun ska ansöka om att få en militärbas igen.

Detta är inget annat än ett desperat och lokalpopulistiskt förslag från ett krisande parti som förgäves försöker vara relevanta.

Att förlägga en sådan bas i Sågmyra skulle innebära en betydande kostnad i form av markinköp, nybyggnationer etcetera vilket skulle belasta en redan ansträngd försvarsbudget ytterligare.

Det är visserligen sant att det inte är görligt att “bygga tillbaka” nuvarande regementsområdet till ett fullskaligt regemente, men det vore enligt mig bättre att bygga till vad som behövs, på det befintliga övningsområdet, alternativt använda skjutfältet i Trängslet. Där finns nämligen den infrastruktur som behövs.

Cirka 4000 personer kallas in och ska användas för att fylla luckor i de stående förbanden, då är det också rimligt att de utbildas i garnisonsorterna, det vill säga inte i Falun.

Gustavsson (KD) menar att “osäkerheten i världen gör det nödvändigt att Falun, och i förlängningen Dalarna, får en större militär närvaro” . Vilka militära hot mot Dalarna ser hon?

Den allra bästa trygghet som en försvarsmakt kan ge, är att leverera ett adekvat försvar av landet. Det har väldigt lite att göra med var i landet förbanden utbildas.

Gustavsson menar också att hemvärnet behöver förstärkning. Det är i sig sant, men är det en till hemvärnsbataljon i Dalarna som behövs bäst? Eller slagkraftiga manöverförband? De blir inte kvar i länet vid krig.

Jerk Pros, försvarsintresserad vänsterpartist.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons