Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: LISTA: Dessa fyra beslut borde få dig att tappa förtroende för Ludvikas makthavare

Makten korrumperar, det har man hört många gånger. Får man sitta för länge på en maktposition kan det leda till att man tappar omdömet. Så, läsare, tänk efter - nästa år ska vi rösta, skriver Ensio Kunnasluoto och Anker Daber.

Annons

Vattenledningen har fram till i dag kostat oss skattebetalare cirka 70 miljoner kronor. Vad har vi fått för de pengarna?  Inte ett ruttet korvöre. Och än är det inget slut på denna historia - så man kan fråga sig vad det kommer att stå på slutnotan, skriver Ensio Kunnasluoto och Anker Daber.

Beslutsfattarna i Ludvika kommun tycks ha en gudasänd förmåga att teckna avtal som inte bör hållas.

LÄS MER: Runnberg: Ludvikapolitiker blev riskkapitalister med 164 Mkr av skattebetalarnas pengar

’Suckarnas bro’ över järnvägsstationen är ett av de flera goda exempel på detta.

Enligt NLT:s rapportering så låg offerten som godtogs för bron på strax under 20 miljoner kronor. Slutnotan från samma källa rapporterades vara nära 50 miljoner kronor - med andra ord bara 150 procent mer än offerten. Grattis, det är vi skattebetalare som ska stå för notan!

Brunnsviks anläggning är ett annat exempel. Kommunen köpte denna anläggningen från LO för att den skulle bli en attraktiv plats för oss alla i Ludvika. Det har dock varit mycket tyst om vad den används till och hur mycket pengar den dragit in för att kompensera kostanderna för drift, renovering och reparationer.

Men, det klart, den tillhör ju de basverksamheter som Ludvika kommun enligt kommunallagen är skyldig att tillhandahålla för oss kommuninvånare. Eller hur var det nu?

Nästa ”projekt” var vattenledningen på 13 kilometer till Spendrups i Grängesberg. I den affären har det varit en hel massa felaktigheter med rördragningen som läcker. Man har bland annat felvänt packningar och fått börja om från början, men även det har man misslyckats med.

LÄS MER: NCC och kommunen överens: Vattenledningen till Spendrups grävs upp

Vattenledningen har fram till i dag kostat oss skattebetalare cirka 70 miljoner kronor. Vad har vi fått för de pengarna? Inte ett ruttet korvöre. Och än är det inget slut på denna historia - så man kan fråga sig vad det kommer att stå på slutnotan.

Kommunpolitikerna i Ludvika vill nu slippa ansvaret för projektet. De skyller på NCC och de i sin tur på politikerna. Men det är trots allt politikerna i kommunen som har godtagit offerten och de är således 100 procent ansvariga gentemot oss kommuninvånare.

Sedan har vi kommunens senaste affär - köpet av de små vattenkraftverken från Vattenfall. Det förvånar oss att ett vinstdrivande storföretag som Vattenfall vill sälja sin ”höna” som värper guldägg.

Det måste väl handla om deras osjälviska välgörande idé om att förse Ludvika kommun med en vinstgenererande anläggning för att minska skattetrycket för kommunens invånare. Eller?

LÄS MER: "Tresiffrigt i miljoner" – Ludvika kommun förbereder jätteaffär om att köpa del i VB Kraft

Makten korrumperar, det har man hört många gånger. Får man sitta för länge på en maktposition kan det leda till att man tappar omdömet. Så, läsare, tänk efter - nästa år ska vi rösta.

Röstar du på dem som sitter i stadshuset i Ludvika dag så garanteras du också en fortsättning på dessa kostsamma projekt som du får på din kommunskattesedel.

Ensio Kunnasluoto,

Anker Daber

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons