Regeringen föreslår att straffbestämmelserna som rör våldtäkt ska ändras genom att en så kallad samtyckeslag införs. Den som har sex med någon utan samtycke ska kunna dömas för våldtäkt. Dessvärre kan detta leda till svåra prövningar för våldtäktsoffer i framtida rättegångar.
Det finns en spridd uppfattning om att våldtäktsoffer utsätts för kränkande frågor från försvarsadvokaten. Att frågor om klädsel, sexuella vanor och liknande skulle vara vanligt förekommande. Detta är i stort sett en myt.
Tvärtom är det min erfarenhet att alla involverade i rättskedjan är måna om att visa respekt för målsäganden i denna typ av mål. Självklart förekommer tuffa frågor. Så är det dock i alla brottmål, vilket är nödvändigt för att pröva bevisningens styrka.
I våldtäktsmål är dock domstolen snarast mer vaksam mot ovidkommande frågor än i andra mål.
Detta hänger samman med att lagen i dag är konstruerad så att ett brottsoffers beteende i stort sett är ointressant. Lagen koncentrerar sig helt på gärningsmannen. Har denne använt hot eller våld, eller utnyttjat att offret befunnit sig i en särskilt utsatt situation? I så fall spelar det ingen roll vad offret gjort eller inte gjort dessförinnan.
Risken är emellertid att det kommer att se helt annorlunda ut om en samtyckeslag införs.
De flesta är nog överens om att ett uttalat samtycke till sexuella handlingar sällan förekommer i verkligheten. Några samlagskontrakt existerar knappast. I stället ges samtycke oftast genom subtila signaler, ageranden och beröringar.
Med den föreslagna lagstiftningen kan en anklagad invända att han trott att offret har signalerat samtycke till sex. Rättegångens fokus kommer därigenom att skifta från förövaren till offret.
Har hon uppträtt på ett sätt som kan ha uppfattats som en inbjudan till sex? Har hon varit flörtig? Har hon tidigare haft sexuella kontakter med den tilltalade? Har hon inte sagt ifrån tydligt? Sådana frågor kommer att bli centrala.
Myten riskerar alltså att bli sann. Integritetskränkande frågor kommer att ta plats i rättssalen. Våldtäktsoffer riskerar att få en betydligt tuffare resa genom rättsprocessen. Är det verkligen något som en regering som kallar sig feministisk bör genomdriva?
Anders Ericson, advokat på Advokatfirman Glimstedt i Falun med brottmål som specialitet
Alla artiklar i debattsatsningen #intestraffritt:
Virve Ivarsson: Nu måste vi prata om sexualbrott tills vi ser en förbättring #intestraffritt
Svenska kyrkan: Vi behöver alla bli bättre på att lyssna på dem som ingen lyssnar på #intestraffritt
Polisen i Dalarna: Sexualbrott är "straffritt" delvis för att så få fall anmäls #intestraffritt
Liberalerna: Polisen lägger energi på fel saker - fler måste arbeta med sexualbrott #intestraffritt