Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Argumenten tryter i klimatfrågan

/

Annons

Debattsidor är viktiga fora för fri åsiktsbildning och idéerna som förs fram ska granskas oavsett skribent eller ämne. Att det finns tydliga konfliktlinjer är i grunden positivt och tydliggörs av sakliga argument och motargument. Ett krav på publicerade inlägg måste vara att dess argument når upp till ett minimum av vederhäftighet. När DT upplåter en helsida åt två klimatrelaterade debattartiklar (DT 12/1), med falska uppgifter och en felaktig verklighetsbild, måste det rimligen ses som ett olycksfall i arbetet.

Enligt en artikelförfattare har klimatfrågan konstruerats i syfte att öka skatteintäkterna i västvärlden och den andra påstår att SVT, SR och Granskningsnämnden ingår i en så kallad klimathotsindustri. Dessutom är det på det viset att FN har som mål att få mer makt för att kunna tillämpa en form av global planekonomi. Dessa argument och påståenden tillhör en kategori som, med fördel, kan lindas in i foliepapper och läggas på grillen. De går helt enkelt inte att ta på allvar.

De konspiratoriskt lagda argumenten är av erfarenhet dessutom väldigt svåra att bemöta sakligt då du som motståndare genast blir en del av konspirationen, alternativt sjunker ner till samma låga debattnivå. Låt mig exemplifiera hur det kan låta. Som alltid med konspirationsteorier så undrar man ju hur allt hänger ihop. Varför vill FN göra så här? Hur många är egentligen inblandade och vilka? Hur löser man det rent praktiskt? Vad ska de göra med alla pengarna? Har klimathotsindustrin en egen branschorganisation?

Det är min bestämda uppfattning att debattnivån och samtalsklimatet, inte bara när det gäller klimatfrågan, skulle må bra av förpassa diverse konspirationsteorier och falska påståenden till andra fora än debattsidor. Det är trist att konstatera att trovärdigheten och intresset för DT:s debattsida tar skada och det är tröttsamt att läsa debattartiklar, ännu några i raden, ämnade att förvilla och skapa osäkerhet i klimatfrågan. 

Erik Johansson

Falun

Svar direkt: På Torget ger vi plats åt allas åsikter, så länge de inte bryter mot våra publicistiska regler eller utgör exempelvis hets mot folkgrupp. Klimatfrågan intresserar många, därför ger vi också utrymme till båda sidor. Och generellt vill jag säga att vad som är konspirationsteorier är upp till läsarna att bedöma, eftersom taket är högt på Torget.

Carl-Johan Bergman

Chefredaktör och ansvarig utgivare, DT

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons