Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De vill bli nästa toppmodell

/
  • Från Ludvika kommer Lovisa Hansson och Fanny Karlsson. Lovisa bor numera i Stockholm, men Fanny bor fortfarande i Ludvika.
  • Sebastian Lysén, ursprungligen från Falun, fick som kille en direktbiljett till Kapstaden.
  • Alicia Jansson Holmer från Borlänge hoppas på en modellkarriär.
  • Jury är Jonas Hallberg, Caroline Winberg och falufotografen Nina Holma.

DALARNA På måndag startar en ny säsong av Top model Sverige och fyra av deltagarna kommer från Dalarna. För första gången deltar även manliga modeller.

Annons

Jonas Hallberg, Caroline Winberg och falufotografen Nina Holma är jury i Top Model och kommer att bedöma och drilla deltagarna. 24 deltagare samlas i en hangar i Stockholms utkant för att kämpa om en biljett till Kapstaden i Sydafrika där allt kommer att avgöras. Fjorton aspiranter går vidare dit. Där möts de av sju manliga modeller, som redan finns på plats i Kapstaden. En av dem är Sebastian Lysén, 22 år och ursprungligen från Falun.

– Jag bor i Stockholm sedan efter studenten, jag kände att stan var lite liten där hemma, säger han.

Han har följt serien slaviskt tidigare och har alltid velat vara med.

– För mig är det så mycket mer än en modelltävling eller tv-program. Jag kommer ihåg när jag såg det amerikanska programmet första gången. "Där ska jag vara med". Jag vill bryta idealen, att man inte behöver se ut på ett visst sätt.

Han har gjort lite modelljobb och blev scoutad för Top model. Till vardags jobbar han med kosmetik.

– De hade inte gått ut med att det var killar med, så det gick inte att söka själv. Det känns otroligt speciellt att vara med den första omgången killar.

Det var bra stämning och han kom bra överens med de flesta.

– Det var inte alls så mycket drama. Jag tror att jag kommer att hänga med många av dem framöver också.

Två tjejer från Ludvika är också bland de sökande. 21-åriga gymreceptionisten Lovisa Hansson är en av dem.

– Jag sökte på ren impuls. Jag hade aldrig kollat på programmet och såg det av en slump på en hemsida. Jag har nog tagit det minst seriöst av alla deltagare. Jag har aldrig haft drömmar att vara modell heller, utan ville prova något nytt.

Det var inte lika stressigt att vara med som hon trodde det skulle vara.

– Jag hade förväntat mig att det skulle vara lite mer fartfyllt och hända mer grejer. Det var ganska lugnt mesta delen av tiden. Jag hade väntat mig värsta äventyret, men var till och med lite uttråkad till och från.

Hon kände inte den andra Ludvikatjejen, 20-åriga Fanny Karlsson, men konstaterade att de hade gemensamma vänner.

Fanny Karlsson sökte för skojs skull.

– Det var kul att testa hur det skulle gå. Jag vill bort från lilla Ludvika.

Hon är en av de som har en del erfarenhet från modellyrket.

– Jag blev scoutad i USA när jag var där på semester för tre år sen av en agentur. De har skickat mig till Paris och London och Sydafrika. Jag har gått i skolan samtidigt så det är inte förrän nu som jag kan satsa. Min plan är nu att jag ska försöka göra det på heltid så länge det går. Det är hård konkurrens och hård press, men det är riktigt kul. Det roligaste är att få resa och träffa folk. Och så älskar jag att stå framför kameran.

Slutligen finns Alicia Jansson Holmer, 18 år, från Borlänge med bland deltagarna på måndag. Hon trivs med målarutbildningen på byggprogrammet, men vill hellre jobba som modell.

– Top model är en bra möjlighet att synas. Det är en otrolig kick att gå på en visning och det är roligt att bli plåtad.

Fyrtio avsnitt kommer att sändas i TV3 med start på måndag 19.30.

Mer läsning

Annons