Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trodde allt var slut - nu inleder James Morrison i Dalhalla

/

Brittiske James Morrison är först ut när Dalhalla startar sommarsäsongen i morgon. För DT berättar han om hur musiken hjälpte honom efter faderns död – och varför han inte gillar att titta in i kameran.

Annons

James Morrison slog igenom med dunder och brak med Nelly Furtado-duetten Broken strings och förra årets The Awakening har befäst hans ställning som en av Storbritanniens hetaste artister. Han började spela gitarr som ung tonåring och musiken blev ett andningshål i en fattig tillvaro.

– Jag hade inte mycket pengar, men omgavs av bra musik och jag ville göra något kreativt. Jag tänkte inte utan det bara blev så. Min mamma hade ett band och hon och pappa hade klassisk musiksamling – allt från country till soul och rock. Drivkraften var bara att vilja lära mig och jag inspirerades av allt som hade en blueskvalitet eller om någon hade en känslosam röst. Till och med Hansons Mmmm bop - det är en bra popsång och han har en bra röst.

Framgången kom snabbt när James Morrison släppte sin debut, något som han till en början hade svårt att relatera till.

– Jag gjorde det bästa jag kunde, men ville inte bli någon kändis. Jag var obekväm med den sidan, men är nu mer van. Det är bara att köra på och inte försöka låta det stå i vägen. Jag trodde inte på mig själv så mycket som jag borde. Jag försöker vara så jordnära som det går när man är artist. Jag har ett bra band och familjen håller mig också nere på jorden.

Vad är den största skillnaden mellan dina tidigare skivor och The Awakening

– Jag skulle säga att de första två var ganska ofärdiga teckningar – den här jag fyllt i bättre. Jag hade inte hittat mitt sound. Jag gillar folk, pop och soul och försökte blanda allt, men kunde inte slappna av. Den här kommer från samma ställe, men jag har en bättre förståelse nu. Den är mer mogen och personlig.

Skivan spelades in efter att James Morrisons far dött i sviterna av ett långt alkoholmissbruk och flera av låtarna på skivan handlar om honom. Titeln anspelar på känslan av att komma ur en bubbla.

– Jag trodde inte att jag skulle kunna skriva en ny skiva efter min far dog. Jag kände att jag hade vaknat upp till verkligheten och att jag varit i en bubbla. Titellåten handlar om att jag fick barn och om att tända den elden som var en gång.

Kom låtarna om din far av sig själv eller var det något som du bestämde dig för att skriva om?

– Lite av båda. Från början ville jag inte skriva om honom, det var för personligt och jag visste inte om jag skulle kunna. Det enda sättet var att bara skriva och om jag verkligen gillade dem så fick de vara med på skivan. I slutändan blev de några av mina favoritlåtar. Jag får mer positiv energi från att sjunga om honom än negativ. Det hade varit svårare att hantera sorgen om jag inte hade de låtarna.

Har hans liv påverkat din syn på alkohol och droger?

– Definitivt. Eftersom jag var exponerad för det där som barn så jag var inte så nyfiken när jag var tonåring. Och jag är väldigt måttfull idag. Jag kan inte tänka mig att sätta mitt barn i den situationen. Samtidigt ser jag inte tillbaka och säger att jag hade velat leva ett annat liv. Det har gjort mig till den jag är.

I många bilder på dig så har du blicken nedslagen eller i fjärran - varför?

– Haha, jag gillar bara inte att titta in i kameran. Det ser så poserande ut. Men jag kanske kollar in i kameran på nästa skivomslag.

Mer läsning

Annons