Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tio brokiga år

Annons

I år är det tio år sedan Filip Hammar och Fredrik Wikingsson slog igenom i TV-rutan. Med TV4-sända skandalprogrammet Ursäkta röran, vi bygger om chockade de hela Sverige och värvades snabbt till Kanal 5. Där drog man till USA, intervjuade porrfilmslegendaren Ron Jeremy och sedan dess har programledarduon kunnat göra i princip det de känner för. På gott och ont.

Det smått urflippade reseprogrammet Grattis världen var helt lysande, första säsongerna av Boston tea party var både intressanta och roliga, men när Filip & Fredrik gjorde dejting-tv i Värmland, när de spelade mjuktennis i Vem kan slå Filip & Fredrik eller när de gjorde daglig nyhetsshow i Breaking News så var det inte så roligt längre. De senaste åren har duon mest kännetecknats av att vara hysteriska och ha extremt tunna manus.

Vid en första anblick är det också det som är essensen av deras senaste program, Får vi följa med? – en serie som bygger på just avsaknaden av manus. Upplägget är hur enkelt som helst: Filip & Fredrik åker runt i Sverige och träffar personer de tycker är intressanta. Sen följer de med dem på diverse upptåg. När Filip & Fredrik saknar manus blottas deras kanske största brist: den höhö-iga, lätt hysteriska grabbigheten. När man inte har något vettigt att fråga snackar man sex, dricker öl och gapflabbar. När man garvar och dunkar varandra i ryggen medan man bygger en sexlekstuga, gör man tv som förmodligen inte uppskattas utanför studentkårerna på landets tekniska högskolor – och i de stunderna är Får vi följa med? fullständigt ointressant.

Men i vissa stunder är programmet också helt lysande, och en av förklaringarna till varför Filip & Fredrik är så lyckade. De lyckas göra tv med personer som aldrig annars får synas. De kan stoppa vem som helst på stan och lyckas få till en intressant intervju med personen utan att ha några förkunskaper. För att lyckas med det krävs att man är en oerhört skicklig intervjuare, som dels ställer rätt frågor, men också lyssnar ordentligt på svaren som ges. Och på det området är Filip & Fredrik oslagbara.

När jag läste journalistutbildningen pratades det väldigt mycket om att vanligt folk aldrig får synas och att alla har en historia. Själv har jag alltid varit försiktigt negativ till det: Vanligt folk är sällan intressant. Men när Filip & Fredrik på en pizzeria i Uddevalla träffar en kvinna som dagen före fått sitt könsbyte godkänt av Socialstyrelsen, eller när de träffar en bangolfspelare i Skoghall som låter sin katt sova i en Hästens-säng för 35 000 kronor, då känner jag mig plötsligt motbevisad.

Mer läsning

Annons