Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sublimt och riktigt töntigt

Annons

musik | blandat

The Real Group

Gustaf Sjökvists kammarkör

dirigent: Gustaf Sjökvist

Musik av Ligeti, Ramel, Prince, Stenström, Jalkéus, Lindberg m fl

publik: 3 700

Dalhalla, Rättvik, 29/6

MUSIK VID SILJAN

Att med det musikaliska uttrycket beröra åhöraren är vårt absoluta mål, skriver Sjökvist i programbladet, och självklarheter behöver ofta sägas igen och musikframföranden återuppfinnas.

Och konstellationen berör också i första akten med hårt svängande jazz i Thousand things och avslutande I found the key.

Kören och The Real Group bjuder på stora skopor nästan studentikos humor i nummer som Jungfrun hon går i ringen och Sjöbergs Notchefen.

Publiken kan inte hålla tillbaka uppskattande taktklapp när männen som "Riktiga män", är lätt skeptiska till ytterligare utsuddning av könsrollerna.

Var och en av de fem gruppmedlemmarna har ett gäng entertainers bakom varje öra. Mellansnacken blir gärna råddigt långa. Den här recensenten föredrar The Real Group när det handlar mer om musik och mindre om underhållning. Sångligt är ju Margareta Jalkéus och Katarina Stenström i världsklass.

Musikaliskt är flera av numren mer än lovligt ljumna även om vokal perfektion krävs och levereras av såväl The Real Group som kammarkören.

Kören visar exempelvis massor av klass i Lindbergs As you are, när Sjökvist ger den fria händer och bara fångar in den för en fantastiskt stram och tät avslutning. Ligeti och Nystroem ställer krav på publiken, och den är tillräckligt fördomsfri för att uppskatta dem.

Som trivselspridare fungerar låtarna hela tiden, men räcker det? Det är när svängarna tas ut som det lossnar. Det gör det i ironiska Big bad world och i flera instrumenthärmande låtar.

Att det kan bränna till också i intimare uttryck visade The Real Group i de tre sommarsångerna i andra avdelningen. I'll never fall in love again gjordes svindlande snyggt, medan Welcome to the wonderful world of sports var genuint töntig.

JENS RUNNBERG

Mer läsning

Annons