Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Schlagerfest som kan göra nytta

/

Annons

Just nu riktas Europas tv-kameror, mikrofoner och allmänna intresse mot Azerbajdzjan.

Det är bra.

Visst kan man diskutera om en diktatur ska belönas med en present som den jätteglitterkula Eurovisionsfestivalen är. Och visst är det relevant att oroas över om Azerbajdzjan i framtiden kommer att sammankopplas med paljetter, glitter och tonartshöjningar i stället för fattigdom, förtryck och roffarmetoder.

Men jag tror att vi är smartare än så.

Det här är en chans för befolkningen i Azerbajdzjan att få sin situation uppmärksammad. Att det blir känt att Alijev den yngre ärvde presidentposten av pappa KGB-pampen. Att förra valet 2010 var en regisserad fars av Alijev och hans anhängare i Nya Azerbajdzjanpartiet, de som tillhör den lilla minoritet av befolkningen som lever i överflöd på rikedomarna som tickar in från gas och olja. Samtidigt som mer än 50 procent av befolkningen lever under fattiggränsen.

Jag tror att det här är tillfället när resten av Europa yrvaket inser att de som bor i Azerbajdzjan inte fritt får uttrycka sin åsikt, att de riskerar att fängslas om de kritiserar presidenten.

Jag hoppas att vi var många som såg när demonstranter lyftes bort av civilklädd polis från gatorna i Baku i veckan.

Och jag hoppas innerligt att intresset för landet och de som bor där inte slocknar i samma stund som schlagercirkusen lämnar landet.

Tänkt om glitterkulan Eurovisionsfestivalen kan rulla i gång en arabisk vår även i Azerbajdzjan.

Det skulle vara en fin present till de drygt nio miljoner människorna som bor i det som kallas republiken Azerbajdzjan.

Mer läsning

Annons