Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nästan riskfritt att begå våldtäkt

/

Annons

Idag är det näst intill riskfritt att begå en våldtäkt i Sverige. Enligt 2011 års Nationella Trygghetsundersökning anmäldes det år 2010 4 134 våldtäkter till polis. 313 fall gick till lagföring och åtal, varav 33 procent slutade med friande dom på grund av så kallade förmildrande omständigheter.

SVT visade i veckan en dokumentär som berättade om en ung kvinna som blev gruppvåldtagen på en fest och för detta blev hon mobbad och utfryst medan våldtäktsmännen vann högre status.

En uppsats från sociologiska institutionen vid Göteborgs Universitet 2011 visar att unga vuxna inte alltid ser våldtäkt som ett allvarligt brott. Männen i undersökningen anser också att ett visst ansvar vilar på kvinnan som blivit våldtagen. Det är också tydligt att informanterna i undersökningen skiljer på vad som är en riktig våldtäkt som begås av en riktig våldtäktsman.

Alla dessa exempel visar upp en fullkomligt vriden syn på våldtäkt. En våldtäktsman är den djupt kriminelle mannen som gömmer sig i skogen och överfaller ensamma kvinnor på väg hem från bussen. Den brunbrända, vältränade innebandykaptenen med det charmerande leendet kan bara inte vara en riktig våldtäktsman. Han är ju så bra på sport och han är duktig i skolan. Han våldtar inte. Han hamnade bara lite fel i en alkoholbesudlad situation där en kvinna var lättklädd, tillgänglig och berusad.

I diskussioner om våldtäkt fastnar vi vid de kvinnliga offren som målas de ut till svaga stackare som blivit utsatta för grymheter av vedervärdiga män. Tidningsrubrikerna betonar den kvinnliga offerrollen och vänder sällan blicken emot förövarna. Självklart ska en känna empati för de som blivit utsatt för detta vidriga brott, men en ska komma ihåg att det för varje våldtagen kvinna finns en eller flera sexuella förövare. Detta hamnar dock i det dolda. Hur ofta syns rubriken Våldtäkt utförd av man i lördags?

Det måste satsas mer på att förebygga detta. Vi måste arbeta med genus, ifrågasätta normer och förstärka människors insikt om strukturer och att kvinnokroppen inte är hela samhällets disponibla köttben, till för den manliga njutningen och dess avkommor. Men istället koncentrerar vi oss på straffet eller fokuserar på sexförbrytaren som ett psykopatiskt objekt som inte är påverkat av rådande samhällsstrukturer. Vi måste lyfta blicken. Våldtäkt och sexuella trakasserier är idag ett stort könsstrukturellt samhällsproblem som berör oss alla. Föräldrar till en dotter upplever ofta rädsla och oro för att deras älskade barn ska bli utsatt för våldtäkt. Eftersom problemet är så pass vanligt idag, och för att gärningsmannaprofilen är så obestämbar, bör föräldrar till en son vara lika oroliga för att deras älskade barn ska våldta någon.

Jennie Tiderman –

LÄSLUS som just nu med upprörda känslor läser Katrine Kielos bok Våldtäkt och romantik.

Mer läsning

Annons