Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Matplatsen: Doft av ljumma sommarmornar

Annons

Blotta anblicken av det ljuvligt färgglada bordet fick de stressade gästerna på väg in till Nordiska trädgårdsmässan i Älvsjö att slappna av.

- Hemma är vi bara åtta kring frukostbordet. Det här var verkligen en utmaning. Jag steg upp redan klockan fyra för att hinna grädda allt bröd, säger Lotta, ler och famnar bröden som om de vore bebisar.

Dofterna minner om ljumma sommarmornar. Men redan nu är det möjligt, åtminstone om vi tar en sen frukost och om vädret tillåter, att duka upp utomhus.

Lotta med favoritbudskapet "Kör stavmixern i 30 sekunder. Klart på momangen!" bjuder tidningens läsare på några smakprov från buffén.

Trädgårdmässans vilda omelettårta
(4 portioner)

2 morötter
1 palsternacka
1 gul lök
1 msk olivolja
6 sprättägg
2 dl mjölk
havssalt och nymald svartpeppar efter eget tycke

Skala och riv rotsakerna i grova strimlor, så även löken.
Slå olivolja i en gjutjärnspanna (utan plastdetaljer). Svetta grönsaker och lök tillsammans på spisen i 2 minuter. Vispa samman ägg, mjölk, salt och peppar.
Slå äggstanningen i pannan och grädda i ugn 225 grader i cirka 10 minuter eller tills omeletten stannat.
Omelettårtan kan serveras rumstempererad eller ljummen bredd med hemlagad snabb färskost samt vild pepprig ruccola som kronan på verket.


Hemlagad snabb färskost med basilika

1 pkt Philadelphia färskost
1 burk kesella gourmet
1 kruka basilika
lite salt

Kör alltsammans med stavmixern till en slät blandning.

Lingon och spenatbaguetter
(1 sats ger 8 bröd)

1 pkt jäst
1 l 37-gradigt vatten
1 msk salt
5 msk olivolja
3 dl frysta tinade och avrunna lingon eller säsongsfärska
1 pkt fryst bladspenat, urkramad på vätska, eller färsk
cirka 2 1/2 liter vetemjöl
litet olivolja, flagsalt och torkad rosmarin

Smula jästen i en bunke och tillsätt vattnet - lös jästen
Tillsätt salt och olivolja. Blanda i lingon och spenat.
Slutligen blanda i mjölet och arbeta degen smidig.
Jäs degen i 40 minuter.
Arbeta ner degen på mjölat bakbord och forma till vridna baguetter.
Låt jäsa ytterligare 20 minuter på plåt.
Pensla bröden med olivolja samt strö flagsalt och rosmarin över.
Grädda i 225 grader i cirka 20 minuter.
Smaksättningen kan varieras. Det är bara fantasin som begränsar.

Morotsmarmelad med mynta och pinjenötter
En ljuvlig aprikosig smak fås av marmeladkokta morötter.

750 gram morötter
4 apelsiner
2 dl pressad citron
8 dl vatten
12 dl socker
1 dl rostade pinjenötter
1/2 dl färsk hackad mynta

Skala och riv morötterna grovt, tvätta apelsinerna och skär tunna strimlor av skalet. Pressa sedan saften ur apelsinerna.
Blanda samman morotsrasp med apelsinskal samt saft och vatten.
Låt koka i 25 minuter. Blanda i socker och citronsaft. Koka ytterligare 1 timme.
Blanda slutligen i mynta och nötter och slå marmeladen i rena glasburkar som sedan förvaras i kylen.


Fruktbröd som mat- eller kaffebröd
(Två bröd)

5 dl rågmjöl
2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bikarbonat
2 tsk bakpulver
2 dl russin
2 dl fikon
1 dl dadlar, kärnfria eller kärna ur själv
1 dl aprikoser
1 1/2 dl valnötskärnor
5 dl filmjölk
1 dl honung
2 msk tamari eller soja

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Häll över filmjölk, honung och tamari.
Rör om väl och häll upp i två smorda långformar.
Grädda ungefär en timme i 150 grader.
Getost är utmärkt ihop med detta frukostbröd.


----------

BÖCKER
FK030401-lottas mat
(bilden lagd i bilaga)

Lotta Voltaires mat
Byggförlaget

Det gäller att våga när man lagar mat. Och vara snabb!
Modet har utan tvekan Lotta Voltaire, det har hon visat tidigare. I den nya boken tar hon ut svängarna ännu vildare.
Snabbheten är också en nödvändighet när man som hon är sexbarnsmamma med bland annat ett tvillingpar. Frukostkön i köket kan bli otålig.
Att hon sedan skriver sina recept på fastande mage märks, för när man läser recepten så vattnas det i munnen och längtan till köket blir nära nog övermäktig.
Många av de 200 recepten har Lotta och fotografen Guido Hildebrand hämtat inspiration till från resor i Spanien och Marocko. Inspirationen har sedan omformats till svenska förhållanden med ingredienser som är lätta att få tag på.


MONICA ELMQUIST BROMAN

Mer läsning

Annons