Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lättlagat till sportlovet

Annons

Blir köttbullarna godare om de är långa? De blir i alla fall väldigt frestande uppträdda på spett och serverade med en hemlagad jordnötssås. En riktig festrätt, men jättelätt att laga.

Något knepigare än de övriga är denna rätt så beräkna omkring en halv timme innan serveringsögonblicket.

Utrustningen är nästan densamma. Skärbräda, kniv, bunke, träslev, måttsats, grillspett av trä och en bröd- eller grillpensel.

Blöt träspetten i vatten innan du trär upp köttbullarna på dem då är det lättare att lossa bullarna från spetten när de är färdiga och träspetten blir inte brända.

Långrullade köttbullar

med jordnötssås

(4 portioner)

1 gul lök

400 gr köttfärs

2 ägg

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

Sätt på ugnen 225 grader.

Skala och hacka löken riktigt fint. Lägg lökhacket i en bunke och tillsätt köttfärs och två ägg. Krydda med 1 tsk salt, 1 krm svartpeppar och 1/2 tsk ingefära.

Arbeta färsen smidig. Forma färsen till åtta avlånga köttbullar.

Trä upp köttbullarna på grillspett av trä. Pensla köttbullarna med 2 msk olja.

Grilla köttbullsspetten mitt i ugnen 250 grader, 10-15 minuter. Vänd dem en gång under tiden.

Hacka 1/2 dl jordnötter. (Obs! Jordnötter kan framkalla allergi! Blanda dem med lätt crème fraîche och 1 msk honung.

Servera köttbullarna med ris, jordnötssåsen och en grönsaksblandning eller en sallad. Det går också bra att byta ut riset mot pommes frites. Vitt bröd till exempel lantbröd är gott till denna smakrika rätt.

MONICA ELMQUIST BROMAN

Mer läsning

Annons