Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Jag skulle inte ha någon kille"

/
  • Amanda Fondell var skeptisk till Idol. Nu kan hon titulera sig

Hon blev Sveriges sista Idol och står i kväll på Stora torgets scen under Rix FM festival i Falun. För Bling berättar Amanda Fondell om killen hon egentligen inte skulle träffa, om livet efter Idolbubblan och om hur hon slappar sig igenom gymnasiet.
– Jag är inte så glad i skolan.

Annons

I höstas vann 17-åriga Amanda Fondell svenska folkets hjärtan i stora Idolfinalen i Globen och fick spela in en coverskiva på storbolaget Universal. Nu ligger hon på nytt bolag och skriver på ett första album med egen musik. I vår reser hon bland annat med Rix FM festival runtom i Sverige och i kväll spelar hon för Falupubliken.

Hur reagerade folk i Linderöd när du gick från klasskompis till Idolkändis?

– Det var mycket uppmärksamhet, det är det även nu. Men jag tror de tog det bra. De som är mina riktiga kompisar är som vanligt. Det är viktigt att det är så. Jag vill inte att det ska bli uppförstorat. Visst är det kul, men kompisarna måste vara nere på jorden.

Var det konstigt att komma hem när Idol var slut?

– När jag kom hem fick jag skriva autografer och så men då hade man kommit in i det redan. Det var inte såå konstigt. Eller jo, det var konstigt att få göra det i sin egen lilla by. Jag bor ju på landet. Det konstiga var ju att alla visste vem man var helt plötsligt. Men ändå kommer man inte ihåg det nu hur det kändes. Det har ju gått en tid. Man har vant sig och jag har ju också förändrats efter Idol. Då var Idoltiden nu är det en annan tid. Jag har väl fått en lite annan syn på min karriär och fått känna av vuxenlivet helt enkelt.

Men du hade inte alls tänkt vara med i Idol från början, ångrar du dig?

– Jag var skeptisk och gillade inte konceptet. Jag tyckte alla lät likadant och så. Sedan var jag rädd att Idol skulle forma mig. Många snackar om det, att Idol gör alla till en sort. Men så är det verkligen inte. Jag ångrar absolut inte att jag var med. Det har ju gett mig en karriär.

Blir man rädd att glömmas bort efter en sådan här grej?

– Jo, man vill ju att ens karriär ska gå uppåt och sedan jämför folket mig med de tidigare idolvinnarna, men alla är olika. Alla har varsin väg i sin karriär. Sedan behöver det inte vara kört för att man glöms bort. Man kan lyckas igen tror jag. Men absolut, det var en press med Idol hänga på tåget. Det tycker nog alla som varit med, man går in i bubblan som alla säger

Du har ett år kvar i gymnasiet, är du plugghäst?

– Nej, det är jag inte. Jag är inte duktig. Jag är väldigt slapp och inte så glad i skolan. Jag får stå pall ett år till känns det som. Man måste ta studenten i alla fall. Jag kommer inte plugga vidare, jag satsar på musiken. Men det är lite kämpigt med skolan nu, jag tar några kurser nu försöker få ihop det.

Du har "talat ut" om en hemlig pojkvän också, vem är han?

– Ha, ha. Ja, jag har en sådan hemma. Han är 21 år. Vi träffades under Idol. Det var rätt konstigt men det gick. Att vara på gång med kille och tävla i Idol samtidigt var inget jag hade tänkt göra. Jag hade bestämt mig att inte ha en kille. Men han hjälpte mig genom Idol och det var bara positivt. Vi träffades genom skolan och kompisar.

Du är ganska ung bara 17, känner du dig inte osäker i den stora världen?

– Ja, ja absolut. Jag känner så hela tiden, särskilt när man är i Stockholm och jobbar. Man har alla här hemma och har byggt upp ett kontaktnät. Men det är väl bara normalt.

Det här att vara Sveriges sista Idol, hur känns det?

– Det är hedrande och så klart något extra. Personligen tror ju jag att Idol kommer tillbaka. Det var så populärt. Jag tror på Idol. X-factor kan vara bra men jag tror Idol kan komma igen.

Mer läsning

Annons