Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lyrisk och lättfotad tolkning av Karlfeldts dikter

/
  • Sofia Sandén sjunger och Anders Nygårds spelar tillsammans med ett gäng duktiga musiker, på den nya cd:n.   Foto: JOANNA ANDRZEJEWSKA

Annons

RECENSION  För några år sedan skulle Erik Axel Karlfeldt ha fyllt 150. I samband med det firandet beslutade Karlfeldtsamfundet att ge ut en cd med nya tonsättningar av skaldens dikter – ett klokt beslut efter några dagars lyssning, musik är ett oslagbart sätt att lyfta fram poesi.

Skivan heter Drömmen och livet och innehåller sju tonsatta dikter och tre reciterade. Anders Nygårds har komponerat det mesta av musiken, och Sofia Sandén ett par av låtarna.

Och han är ju sångbar, Karlfeldt. Sofia Sandén tolkar honom med lätt och klar stämma. Jag har flera favoriter på skivan – Väverskan, som väl är en långsam vals, Visa i enskogen, lättfotad och medryckande, och den lyriskt vädjande Dina ögon äro eldar. Anders Nygårds som även spelar sex instrument har arrangerat en musikalisk tondräkt som klär och lyfter.

Medverkar gör även skådespelaren Lars Hjertner som läser tre dikter. Han gör ett helt okej jobb, men det kan inte hjälpas - musik är bäst med ord, och ord är bäst med musik.

Läs också Poet prisas när Karlfeldts vänner firar 50 år

LÄS fler kulturnyheter här.

Mer läsning

Annons