Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blomqvist utforskar drömmar

/
  • Äventyret, det både spännande och lite otäcka är ett genomgående tema i serien Slumberland. Här i verket Grand Voyage.
  • Insomniac skildrar upplevelsen av hur en plats kan förvandlas nattetid.
  • Helena Blomqvists sons drömmar är motiv i hennes fotografier. Här Swamp boy.
  • Helena Blomqvist är född och uppvuxen i Smedjebacken. I dag bor och arbetar hon i Stockholm.

Drömska hjältesagor blandas med hotfulla mardrömslandskap i Helena Blomqvists nya bildsvit som fyller samtliga tre rum i galleri Angelika Knäpper på Tegnérgatan i Stockholm. De flesta verk spänner över en meter både i höjd och bredd.

Annons

Konstnären som är född och uppvuxen i Smedjebacken arbetar med tydlig scenografi och skickligt uppbyggda bildvärldar: Ofta befolkar hon sina scener med barn och djur. Så också i Slumberland som hon arbetat med under det senaste året. Blomkvist skapar sina egna kulisser i trä, textil och frigolit som får agera scenrum till uppstoppade djur, dockor och levande modeller.

I den nya serien har Blomqvist hämtat inspiration från sin sjuåriges sons berättelser om sina drömmar. Äventyren, mardrömmarna och den skruvade verkligheten återges i Blomqvists bilder där sonen är modell.

Han glider genom ett träsk på en krokodils rygg, flyter på en flotte omringad av svanar och vandrar på en öde gata.

Huvudtemat i sviten är den udda vänskapen med ett dinosaurieliknande monster. I The new friends beskrivs mötet dem emellan första gången. Hur pojken ser den stora otympliga varelsen från sitt fönster och välkomnar med öppen blick.

I andar verk upptäcker de världar tillsammans. Den stora varelsen växlar mellan att vara barnets medresenär, lekkamrat och beskyddare.

Utställningen är Helena Blomqvists femte på Angelika Knäpper Gallery i Stockholm. Förra sommaren ställde hon ut på Fotografiska i Stockholm, i Dalarna har hon haft separatutställningar på Meken i Smedjebacken och Dalarnas museum. För två år sedan medverkade hon i Avesta Art.

Hennes verk finns representerade bland annat i Hasselblads stiftelse, Moderna Museet och Borås Konstmuseum.

Mer läsning

Annons