Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: "Låt länsmuseet vara den vitala konstscen som länet behöver"

/

"Vi önskar oss en verksamhet fylld av angelägenheter, som leds av en kunnig konstintendent", skriver Kia Kullander och May Lindholm om den oklarhet som råder kring konstverksamheten på länsmuseet.

Annons

Från konstnärshåll ser vi med oro på den oklarhet som råder kring konsthallen konstansvarige på museet och den påverkan detta får på konstlivet i länet. Länsmuseet ska vara bild- och formkonstens symfonietta, plattformen på vilken nyskapande spännande gestaltningar kan äga rum. Vi önskar oss en verksamhet fylld av angelägenheter, som leds av en kunnig konstintendent med brett nätverk och kunskaper om konstlivet regionalt, nationellt och internationellt.

LÄS MER: Konstkommentar: "Vi behöver kryddor till Falukorven"

Konsten kan vara det oväntade och det komplicerade som utmanar våra drömmar och tankar om samhället. På allt fler håll ser man konsten och konstnärerna som en resurs i att utveckla verktyg att begripa sin omvärld. Nya uttryck, gamla uttryck – klassiska problemställningar i levande dialog med ett samhälle motverkar rädslor och blir en arena för demokrati.

Madeleine Levy beskriver i SvD 5/12-15; Kreativa tänkare - en yrkesgrupp som är utbildad i att hitta lösningar utanför ramarna och med en förmåga att tänka bortom verkligheten, och ta fantasin till hjälp.

Dalarnas museums konsthall kan vara en vital konstscen var detta kan äga rum. Med ett uppdrag som syftar till bildning och en stimulerande miljö har Konsthallen (ritad 1935 av Hakon Ahlberg) de bästa förutsättningar att bygga broar mellan traditionella dalaidentiteter, vår samtid och vidare till det som vi bara kan drömma om.

Länsmuseet får nu en ny chef och vi hoppas på en medveten och ambitiös konsthantering i länet. Konstintendenten kan, och bör, ges förtroendet att vara den konstkunnige och välmeriterade producenten av konsthändelser i vår region. Vi har fått en mycket kunnig och välmeriterad intendent. Efter ett par turbulenta år behövs framförallt arbetsro. Nu när Dalarna har berikats med så många nyutbildade bild-och formkonstnärer finns en stor potential för intendenten att vidga konsthallens nätverk och göra en nyskapande och angelägen verksamhet. I en spännande tid med stora samhälleliga utmaningar och påfrestningar behövs konsten och kulturen som allra mest.

Kia Kullander, Ordförande Falu emaljverkstad

May Lindholm, Ordförande Konst i Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons