Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ekonomisk kris i Mora IK – "Det handlar om miljonbelopp"

/

Mora IK:s ekonomiska situation är prekär.
Under veckan har klubben vänt sig till sponsorer för att få ett akut tillskott av likvida medel senast under mars.
– Worst case är betalningsinställelser och degradering, säger Arne Grahn, ordförande i Mora IK.

Annons

■■ Håll koll på den lokala sporten – få pushnotiser om Leksands IF, Mora IK och allt annat stort som händer. Ladda ner DT:s nya app till Iphone eller Android. Följ dessa länkar för DD:s app, Iphone eller Android.

Mora IK har hela säsongen haft en tunn ekonomi vilket gjort att laget satsat på unga spelare samt inlånade juniorer från SHL-klubbar.

Samtidigt har publikintäkter och centralt stöd i form av tv-avtalet minskat under säsongen.

Dessutom har klubben ännu inte lyckats få någon arenasponsor.

– Vi behöver tillskott av likvida medel. Vi har nyligen haft sponsorträffar och vi vänder oss till sponsorerna för att få ett extra tillskott. Vad summan slutar på beror på hur vi slutar i tabellen. Budgetmässigt så har vi inte budgeterat för att nå slutspel, säger Arne Grahn, ordförande i Mora IK.

Enligt uppgifter och rykten på supporterforum handlar det om 3-3,8 miljoner kronor som behövs – innan mars.

– Tre miljoner kronor är ett worst case på alla fronter. Men det är under mars vi måste ha in pengarna, men jag kan bekräfta att det handlar om ett miljonbelopp.

Varför har det blivit så här?

– Man har bantat ner det centrala stödet rejält under säsongen och sedan har vi sponsortapp. Vi har hela året jobbat med intressenter att ta över arenanamnet.

LÄS MER: MIK i samtal med två aktörer om arenanamnet

Signalerna från klubben har ändå varit positiva när det gäller arenasponsor – men fortfarande har inget avtal presenterats. Varför?

– Vi har haft två handskakningar som sedan inte har blivit någonting.

Varför?

– Det är olika anledningar. En av sponsorerna hade ett villkor att få köpa en tomt i Mora för ett bygge. Det har de inte fått besked om ännu. Sedan har det varit en till också, men vi jobbar på fler. Vi hoppas att det löser sig.

Blir det en lösning innan säsongen är över?

– Det hoppas jag. Men säker kan jag inte vara förrän vi har ett undertecknat avtal. Men samtal pågår.

Hur illa är den ekonomiska situationen?

– Det är viktigt att vi får tillskottet. Om man lägger ihop allt med centralt stöd, arenanamn och publikintäkter så blir det inte alls som förra säsongen. Vi har haft sittningar med cirka hundra sponsorer. Det har varit väldigt positivt.

Är det bråttom?

– Ja, det måste lösas under mars.

Vad händer annars?

– Om allt misslyckas så är worst case-scenariot betalningsinställelse och degradering.

Kan ni betala ut spelarlöner?

– Ja, det är ingen fara.

Är ni hoppfulla om att lösa den här situationen?

– Jag är positiv till att vi kommer lyckas. Vi är inte framme än men efter våra möten så känns det positivt. Jag känner stor tillit till våra sponsorer, säger Arne Grahn.

LÄS MER: Erkännandet: Utan LIF hade Mora inte haft råd med toppspelarna

Kommundirektören Peter Karlsson säger så här om situationen med arenasponsorn.

– Vi har en intressent som jag av affärsmässiga skäl inte vill avslöja namnet på. Men finns det inte någon detaljplan så måste det göras en planläggning. Vi måste också tänka på en eventuell ökad trafik i centrum. Vi har vår samhällsplanering att tänka på. Om det är likvida problem i MIK ett år så kan inte det avgöra när vi samhällsplanerar Mora de närmaste 50-100 åren, säger Karlsson.

Hur ser du på Mora IK:s prekära situation?

– Jag vet inte hur akut situationen är. Men till och från vet jag att det har varit besvärligt. Jag var med när vi köpte tillbaka ishallen och jag känner till problematiken. Jag kan förstå att det är knivigt just nu.

Samtidigt poängterar han att han inte har fått några uppgifter om att Mora IK skulle släpa med någon hallhyra.

Hur ställer sig Mora kommun till Mora IK?

– Om det är 2 300 personer på hockeyn som mot Tingsryd så är det ett stort intresse. Vi ser att det är viktigt för Moraborna att det finns – och det var en stor anledning till att vi köpte ishallen. Men det måste ske inom rimliga gränser. Vi har andra verksamheter att ta hand om. Det här ska ställas mot vår kärnverksamhet som är skola, vård och omsorg, säger Peter Karlsson.

Mer läsning