Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två vargar får skjutas vid Kloten

/

Vargreviret vid Kloten är ett av landets åtta vargrevir där selektiv och riktad vargjakt startar i dag, fredag.
Naturvårdsverket har beslutat att två vargar får fällas i Klotenreviret men under fredagsförmiddagen hade ännu ingen varg skjutits där.

Annons

30 januari beslutade Naturvårdsverket att vargreviret i Kloten är ett av de revir där varg nu ska jagas. Reviret i Kloten innefattar Örebro, Västmanlands och Dalarnas län.

– Vi har ritat ut ett jaktområde i det här reviret, det är på ungefär två gånger tre mil, säger Per Wedholm, rovdjursansvarig på Länsstyrelsen i Örebro.

Från och med torsdagen fick man börja spåra och på fredagen startade jakten. Den kommer att pågå fram till 17 februari.

– Jakttiden kommer inte att förlängas även om inte två vargar är skjutna, säger Per Wedholm.

Endast jägare med jakträtt i det utmärkta området får jaga och Per Wedholm berättar att två jaktlag meddelat att de nu jagar i området. Jakt får endast ske om jaktlaget har en utsedd jaktledare och där jaktledaren har anmält sig till länsstyrelsen.

– Jaktledaren måste också ha kontakt med en telefonsvarare där man får veta om det är djur kvar att fälla, och detta sker minst en gång i timmen.

Enligt bestämmelser från Naturvårdsverket ska om möjligt endast en av de två vargarna som tillåts fällas per revir vara en alfavarg. Jägarna ska också se till att de inte skjuter genetiskt värdefulla vargar.

– Det man har gjort för att minska risken för att fälla genetiskt värdefulla vargar är att man bara tillåtit jakt i revir där inte genetiskt värdefulla vargar finns, säger Per Wedholm.

Det så kallade Ulriksbergsreviret, som tidigare fanns på gränsen mellan Örebro, Dalarnas och Västmanlands län, har nu helt övergått till Örebros sida. Detta enligt en inventering vintern 2011-2012.

Mer läsning

Annons