Tidigare i veckan har författaren Pernilla Gesén besökt flera skolor i Dalarna och i går stannade hon till i Säter. Fjärdeklassarna har läst hennes böcker, och är frågvisa när hon är på besök. Visserligen handlar många frågor om författarskapet och om böcker. Men många gånger halkas det in på andra ämnen - som husdjur, fritidsintressen och döden.
Trots att Pernilla Gesén har både läs- och skrivsvårigheter, har hon både skrivit manus till tv-reklam och till "Skilda Världar". Men för elva år sedan beslutade sig hon för att börja skriva böcker. Första boken hette "Kärlek och Svek", och är den hon tycker allra minst om av de 30-tal böckerna hon skrivit.
Men mest känd är Pernilla för sin barnboksserie om den äventyrliga flickan Alva. Hennes föräldrar, precis som Pernillas egna, är skilda och karaktären tvingas flytta från Västerås till Stockholm, utan att någon förklarar varför.
– Jag har läst alla böckerna, säger Maja i klassrummet och många nickar instämmande.
Pernilla Gesén berättar också vad hon gör när hon inte skriver.
– Jag researchar väldigt mycket, och det är lite som att vara detektiv, vilket är jättekul, säger författaren.
Pernilla berättar när hon skulle prova om det gick att rymma från Stockholm till Västerås, som hennes karaktär Alva gör i en av böckerna.
En av eleverna undrar om hon helst skriver för hand eller på dator.
– Det skulle ta sån tid om jag skrev för hand, svarar Pernilla Gesén med ett skratt. Jag vet inte om jag skulle vara författare om datorn inte fanns, tillägger hon.
På fritiden umgås hon med familjen, men större del av tiden går åt till att göra författarbesök.
– När jag kommer hit så får jag inspiration, berättar Pernilla Gesén och förklarar därefter hur det går till att skriva en bok.
Hon målar upp två stora cirklar på tavla. I den ena skriver hon boktiteln "Alva rymmer" och den andra cirkeln delar hon in i tre delar, med orden "läsa", "fantasi" och "snatta berättelser".
– Det är viktigt att man läser mycket för att inspireras av andra och låna av dem, berättar Pernilla.
Hon vill också påpeka att fantasin är det allra viktigaste, och att eleverna ska ta till vara på den.
– Det är jättebra för hjärnan, så fortsätt att skapa!