Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skabbangripen varg i centrala Rättvik: "Svårt att få avlivningstillstånd"

/

En svårt skabbangripen varg har observerats i bebyggelsen i centrala Rättvik.
– Vi har ansökt om tillstånd att avliva den, men varken länsstyrelsen eller polisen kan ta ett sådant beslut, säger Rättviks jaktvårdskrets´ vice ordförande Bengt Stor, som anser att det måste till en lagändring.

Annons

I måndags observerade en person med stor erfarenhet av vilt en skabbangripen varg nära Rättviks brandstation.

Läs också: Hon mötte skabbvargen utanför sin bostad.

– När jaktvårdskretsen fick kännedom om det beslutade vi att försöka få tillstånd att avliva djuret. Självklart åligger det den presumtiva skytten att innan ett skott avlossas försäkra sig om att det är en skabbangripen varg, säger Bengt Stor.

Läs också: En skabbangripen varg har hittats död i byn Blecket och Länsstyrelsen: Fyra kända vargrevir i Rättviksskogarna.

Han förklarar att syftet med kretsens ansökan är att förkorta djurets lidande när och om det åter observeras – och att det ska kunna ske snabbt och effektivt, utan tidskrävande byråkrati.

Men att få ett sådant tillstånd visade sig vara svårt.

– Varken polisen – jag kontaktade vakthavande befäl som samrådde med flera kollegor – eller länsstyrelsens ansvariga kunde ta något sådant beslut. En naturbevakare vid länsstyrelsen förstod situationen och kontaktade tjänstemän, som hänvisade mig tillbaka till polisen, berättar Bengt Stor, som betonar att han har full förståelse för såväl polisens som länsstyrelsens agerande.

Det som komplicerar situationen är att skabb hos varg kan läka ut.

– Då är det en fråga om etik; hur allvarligt är skabbangreppet, hur mycket lider djuret och hur mycket päls måste en skabbvarg ha kvar för att överleva under en period av kyla? I det här avseendet är lagstiftningen tydligen otydlig, menar Bengt Stor.

Han konstaterar att han som jägare är skyldig att avliva ett djur som lider:

– Men hur ska jag eller någon annan inom loppet av några sekunder avgöra om en skabbangripen vargs lidande är så svårt att den bör avlivas? När inte våra myndigheter kan ta ett beslut på ett dygn, funderar han och tillägger:

– Jag är själv – efter de senaste dygnens myndighetskontakter – tveksam till om jag skulle våga skjuta ens en närmast hårlös varg. Men jag skulle också vara besviken över mig själv om jag avstod från att skjuta och djuret därmed kom att plågas ihjäl.

Läs fler Rättviksnyheter.

Mer läsning