Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länsstyrelsen: Fyra kända vargrevir i Rättviksskogarna

/
  • Jägare som tillbringat många höst- och vinterdagar i Rättviksskogarna har i år sett varg och vargspår oftare än tidigare.
  • – Även i vargfrågan handlar det om att hitta en rimlig nivå, en numerär som alla kan leva med, anser Niklas Bergström.
  • Niklas och Lena Bergström har sex jakthundar och är både jägare och naturvänner.

Det finns fyra kända vargrevir som berör Rättviks kommun – Långsjön, Draggen, Kuk(k)umäki och Tunturi.
– Om vargstammen fortsätter att öka riskerar vi att få fler och mindre revir, där vargarna söker sig närmare bebyggelse för att finna mat, säger flera jägare i Rättvik.

Annons

Ladda ner den nya DT-appen i Appstore för Iphone eller här i Google play om du har en telefon med Android.

Just nu pågår en inventering av vargstammen i Dalarna.

Läs även: En skabbangripen varg har hittats död i byn Blecket.

Lena Berg, rovdjurshandläggare vid Länsstyrelsen Dalarna, säger att det är för tidigt att uttala sig om hur många revir och vargar det finns i länet, men hon konstaterar att antalet revir är större i den södra än i den norra delen.

Rättviks kommun berörs av tre revir med familjegrupper och ett revir med ett nytt revirmarkerande par.

– I Långsjöreviret, där omsättningen på alfadjur varit hög, finns det nu ett revirmarkerande par med valpar och i det nya reviret Tunturi är hanen invandrad och därför genetiskt värdefull, säger hon.

I Rättvik upplever jägarna att vargstammen "mer eller mindre exploderat", att "det är varg överallt".

Läs också: Vargens närvaro på landsbygden debatteras i Rättviks kulturhus.

Jan Ollas, som jagar i Sandvikenlaget mellan Born och Bingsjö, har inte släppt sin lovande ståndhund Arrak sedan en incident i höstas. Arrak – en blandning mellan hälleforsare och jämte –  ståndat en älg i en timme, när han avbröt och kom springande till Jan för att sedan vägra att återvända till älgen.

– Lite senare meddelade en passkytt att han sett två vargar springa mot den plats där Arrak skällde älg, berättar hundföraren.

Niklas Bergström i Dalstuga är också mycket försiktig och har gått med hundarna – han och den jagande makan Lena har sex älghundar – i band under stora delar av det här jaktåret.

– Jakten är en starkt bidragande orsak till att vi bor i Dalstuga, trots att det innebär lång arbetspendling till Rättvik. Samtidigt tror jag inte på en nollvision eftersom vi har varg och många vill ha dem kvar. Då gäller det att hitta en samförståndslösning och hålla vargstammen på en rimlig nivå, rimlig med tanke på att vi heller inte vill mista jakten, friluftslivet, glesbygden, fäbodbruket och det öppna landskapet, säger han.

Läs fler Rättviksnyheter.

Mer läsning

Annons